Etla: Eläkeikää nostettava, nollalinja palkkoihin

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ehdottaa hallitukselle suuria päätöksiä Suomen kilpailukyvyn korjaamiseksi ja julkisen talouden tasapainottamiseksi. Jotta kilpailukyky palautuisi, palkkojen yleiskorotusten pitää toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mukaan jäädä lähivuosina nollan pintaan.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan työmarkkinajärjestöjen on löydettävä sellainen palkkalinja, joka lisää työpaikkojen määrää eikä vähennä sitä.

Etlan ehdotusten keskiössä ovat eläkeiän nostaminen asteittain 65 vuoteen ja palkankorotusten rajaaminen nollan pintaan kilpailukyvyn palauttamiseksi.

Katainen ei suoraan ottanut kantaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ehdotuksiin. Hän odottaa silti työnantajien ja työntekijöiden sopivan myös konkreettisista keinoista työurien pidentämiseksi. Muuten hallituksella on hänen mukaansa paineita leikata budjettia turhan takia paljon enemmän.

- Me tarvitsemme joka tapauksessa joko eläkeiän noston tai muita konkreettisia toimia työurien pidentämiseen, jotta meillä olisi riittävästi töissä käyviä veronmaksajia hyvinvointivaltion vahvistamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.