Euroopan keskustaoikeistolta ehdokas komission johtoon

Euroopan keskustaoikeistolaiset valitsevat tänään ehdokkaansa EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi.

Kokoomuksen emopuolue EPP äänestää kärkiehdokkaastaan Dublinissa järjestettävässä kokouksessa. EPP on tällä hetkellä Euroopan parlamentin suurin ryhmä. Sen ehdokas on vahva nimi komission johtoon.

Kokouksen alla on pidetty todennäköisenä, että kärkiehdokkaaksi nousee Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker, 59.

Kilvan kiinnostavuutta latistaa se, että haastajat ovat viime metreillä jääneet vähiin. Junckerin ainoa kilpakumppani äänestyksessä on ranskalainen sisämarkkinakomissaari Michel Barnier, 63.

Myös pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) nimi roikkui pitkään spekulaatioissa mukana. Vastikään Katainen kuitenkin ilmoitti keskittyvänsä toistaiseksi pääministeritehtävien hoitoon.

Katainen aikoo tukea Jean-Claude Junckeria komission johtoon. Juncker on äänestyksessä vahvoilla, koska hänellä on Saksan liittokansleri Angela Merkelin ison puolueen tuki.

Juckerin taakse on asettunut myös vahvana ehdokkaana pidetty Latvian entinen pääministeri Valdis Dombrovskis, joka vetäytyi kilvasta viime hetkellä.