Euroopan komission kellojen siirtelyäänestyksen uutisointi kummastuttaa – "Perustuu virhetulkintaan"

EU:ssa iloitaan kellojen siirtelyä koskevan kuulemisen suursuosiosta. Euroopan komission lehdistötiedotteessa ilmoitetaan, että "84 prosenttia eurooppalaisista haluaa luopua kesäajasta".

Kun uutista tutkii tarkemmin, huomaa kuitenkin, että se perustuu virhetulkintaan.

Totta on, että vastanneista 84 prosenttia oli sitä mieltä, että kellojen siirtely pitäisi lopettaa, mutta komission verkkokyselyyn vastasi vain vähän yli prosentti eurooppalaisista ja lisäksi otosta ei ollut satunnaistettu mitenkään, vaan kuka tahansa halukas sai käydä ilmaisemassa mielipiteensä.

– Päätöksiä ei voi perustaa "otokseen", joka on äärimmäisen vino. Tietysti kyselyn ovat vastanneet lähinnä nykysysteemin vastustajat, kritisoi tietokirjailija, kolumnisti Osmo Soininvaara.

Itse kellojen siirtelyyn hän ei ota huomiollaan kantaa.

Komissio hehkuttaa, että kesäaikakuuleminen löi laudalta kaikki aiemmat kyselyt. Vastaajia oli 4,6 miljoonaa.

Kyselystä innostuneena komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi saksalaismedialle, että "Ihmiset haluavat näin, ja me toteutamme sen".

– Tämä on vähän sama kuin, jos Vauva-lehden sivuilla tehtäisiin joku kysely ja sen perusteella uutisoitaisiin, mitä suomalaiset haluavat, Soininvaara kommentoi.

Hänen mielestään ainakaan mitään politiikkaa ei pitäisi perustella EU:n verkkokyselyiden perusteella.

– Mutta voihan olla, että tämä on päätetty toteuttaa jo aiemmin, Soininvaara toteaa.

Suomalaisista Euroopan komission verkkokyselyyn vastasi 0,96 prosenttia. Innokkaimpia olivat saksalaiset, joista vastasi 3,79 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .