Eurooppaan mahtuisi lisää vauvoja – Alhainen syntyvyys ei ole kuitenkaan suurin uhka talouskehitykselle

Suurin osa Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneista eurovaaliehdokkaista ei pidä syntyvyyden laskua suurimpana uhkana Euroopan talouskehitykselle. Tätä mieltä on 60 prosenttia vastanneista ehdokkaista.

Hieman yli kolmannes sen sijaan pitää syntyvyyden laskua ainakin jonkinlaisena uhkana.

– Syntyvyyden laskuun pitää reagoida. Yksi alhaisen syntyvyyden syy on kaupungistuminen. Kaupungeissa enemmistö on nuoria naisia, maaseudulla nuoria miehiä, vihreiden ehdokas Silja Keränen miettii.

Vihreissä, niin kuin muissakin puolueissa, mielipiteet jakautuvat. Joka neljäs vihreä ehdokas piti syntyvyyden laskua uhkana, loput eivät.

Alhainen syntyvyys vaikuttaa tulevaisuuteen

Demareista hieman yli puolet ei pidä syntyvyyden laskua uhkana, 40 prosenttia pitää. Puoluesihteeri Antton Rönnholm (sd.) vahvistaisi sosiaalialan minimilainsäädäntöä ja vähimmäispalkkoja.

– Ne mahdollistaisivat mahdollisimman monelle lasten hankkimisen.

Kokoomuksessa alhaista syntyvyyttä pidetään uhkana, muttei suurimpana.

– Erittäin suuri uhka, muttei suurin, Kimmo Sasi (kok.) sanoo.

– En ajattele, että alhainen syntyvyys olisi suurin uhka, mutta se tulee ilman muuta vaikuttamaan tulevaisuuteemme, nykyinen meppi Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

Eniten mielipiteet jakautuvat perussuomalaisissa, joista vain kaksi vaalikoneeseen vastannutta ehdokasta oli samaa mieltä väittämän kanssa.

– Maailmantalouden epävarmuus on suurin uhka EU:n talouskehitykselle, meppi Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) sanoo.

RKP:n meppi Nils Torvalds toivoisi Eurooppaan enemmän lapsia tai maahanmuuttoa.

– Väestö ikääntyy ja työssäkäyvien määrä vähenee. Tämä aiheuttaa pidemmällä aikavälillä uhan talouskehitykselle.

Lapsiperheille enemmän resursseja

Myös keskustalaisista puolet pitää alhaista syntyvyyttä uhkana talouden kehitykselle.

– Väestörakenteen muuttuminen on yksi haaste talouskehitykselle, mutta ei toki ainoa. Nykyisillä syntyvyysluvuilla yhä harvempi työssäkäyvä elättää tulevaisuudessa yhä useamman eläkeläisen, Mirja Vehkaperä (kesk.) sanoo.

Keskustan Mauri Pekkarinen sijoittaisi lapsiperheiden elämäntilanteeseen nykyistä enemmän aineellisia ja aineettomia resursseja.

– Monissa maissa väestö vähenee Eurooppaa nopeammin. Satsaamalla osaamiseen ja teknologiaan voimme tehdä paljon, Pekkarinen sanoo.

Vasemmistoliiton 12 vastanneesta ehdokkaasta yksikään ei pitänyt syntyvyyttä suurimpana uhkana EU-alueen talouskehitykselle. Vastauksissa korostui ilmastonmuutos ja eriarvoistuminen.

Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen yhteiseen EU-vaalikoneeseen on vastannut reilut 160 ehdokasta 269:stä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .