Eurooppaministeri Terho: Brexit on sekavassa vaiheessa, etenemispolkua vaikea ennustaa

Suomi toivoo yhä, että Britannian EU-ero toteutuisi sopimuspohjaisesti. Hallituksessa on kuitenkin varauduttu myös niin sanottuun kovaan brexitiin eli ilman varsinaista sopimusta tapahtuvaan EU-eroon.

–  Brexit on kieltämättä sekavassa vaiheessa. On vaikea ennustaa lähitulevaisuutta ja mitä polkua tässä lopulta sekä Britannia että EU asian suhteen etenevät, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että Britanniassa ja laajemminkin Euroopassa populistit ovat tarjonneet yksinkertaistettuja vastauksia vaikeisiin ja monimutkaisiin kysymyksiin.

–  Hanskoja ei kannata heittää tiskiin, kuten brittien exit-puolen (eron kannattajien) näkyvimmät hahmot tekivät. EU:n haasteisiin on löydettävä konkreettisia vastauksia, ja niitä on kyettävä käsittelemään niin, että kansalaiset voivat kokea vaikuttavansa, Sipilä sanoi.

Keskiviikon eduskuntakeskustelussa EU-yhteistyö sai laajaa kannatusta. Monen edustajan suulla kuultiin, että on pienen maan etu puolustaa sääntöperusteista yhteistyötä ja kansainvälisiä instituutioita.

–  Jos Eurooppa on yhtenäinen, niin se on vahva myös globaalisti, arvioi EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Arto Satonen.

Markkinavoimille ja yhdentymiselle kritiikkiä

Salin vasemmalta puolelta kehotettiin kuitenkin kiinnittämään huomiota ihmisten tyytymättömyyteen, osattomuuden tunteeseen ja huoleen tulevaisuudesta. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan entistä useampi Euroopassa kamppailee toimeentulo-ongelmien kanssa.

–  Meidän pitää tehdä politiikkaa kaikille, ei harvoille, Arhinmäki sanoi.

–  Liian kauan unionia on kehitetty poliittisen oikeiston ja vain markkinoiden ehdoilla, syytti puolestaan SDP:n Tytti Tuppurainen.

Eurooppalaiselle integraatiolle eli yhdentymiselle satoi kritiikkiä erityisesti perussuomalaisista ja Seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyryseltä. Esimerkiksi kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) kaipasi eurooppalaista kauppaliittoa.

–  Kaikki muu integraatio on pahasta, ja siitä tulisi palata kohti itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa.