Eurovaalien äänestysprosentti nousi hieman – äänestys aktiivisinta Helsingissä, alhaisinta Savo-Karjalassa

Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen

Europarlamenttivaalien kotimaan äänestysprosentti nousi hieman viiden vuoden takaisesta ja oli 42,7. Kun lasketaan mukaan myös ulkomailla asuvien äänioikeutettujen aktiivisuus, luku on 40,7. Edellisissä EU-vaaleissa kotimaan äänestysprosentti oli 41 ja kokonaisäänestysprosentti 39,1.

Vilkkaimmin äänestettiin Helsingin vaalipiirissä, jossa päästiin 55,7 prosenttiin. Seuraavaksi innokkaimmat äänestäjät olivat Ahvenanmaan maakunnan vaalipiirissä, jossa ääntään käytti 51 prosenttia oikeutetuista. Kolmanneksi vilkkainta äänestys oli Uudenmaan vaalipiirissä 45,9 prosentin aktiivisuudella.

Alhaisinta osallistuminen vaaleihin oli Savo-Karjalassa, jossa ääntään käytti vain hieman useampi kuin joka kolmas äänioikeutettu (36,4 prosenttia). Toiseksi vähiten äänestettiin Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, jossa äänestysaktiivisuus oli 36,5 prosenttia ja kolmanneksi vähiten Lapin vaalipiirissä, jossa ääntään käytti 36,9 prosenttia äänioikeutetuista.

EU-kansalaiset äänestivät ennätysvilkkaasti

EU-vaalien äänestysaktiivisuus on korkein 20 vuoteen, kertoo EU-parlamentti. 27 jäsenmaan, Britannia pois lukien, äänestysaktiivisuus nousee 51 prosenttiin.

Vaaleissa on puhuttu paljon perustavista kysymyksistä ja EU:n tulevaisuudesta populistien nousun myötä. Viisi vuotta sitten äänestysvilkkaus kaikissa 28 jäsenmaassa oli 42,6 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.