Eväät valmiiksi koululaiselle ja päiväkotilapselle – JHL:n lakko sulkee keittiöt alkuviikosta

Jyväskylässä, Muuramessa ja Jämsässä on tuhansissa lapsiperheissä tänään eväiden laittamisen päivä. Peruskoululaisille ja kunnallisessa päivähoidossa oleville ei tarjota maanantaina eikä tiistaina ruokaa JHL:n lakon takia.

Kunnat ovat kehottaneet perheitä varaamaan eväitä, jotka voi syödä kylmänä ja jotka säilyvät huoneenlämmössä, sillä koulujen ja päiväkotien keittiöt eivät ole käytettävissä.

Osa vanhempainyhdistyksistä ja paikallisista yrittäjistä on aktivoitunut järjestämään syötävää niille, joilla eväitä ei ole. Muuramen Niittyahon koulun vanhempainyhdistys tarjoilee maanantaina karjalanpiirakoita, juustoa ja hedelmiä. Tiistaina vanhempainyhdistys järjestää lahjoituksena saatavan makaronilaatikon tarjoilun koululla.

– Emme ole varmoja, onko Wilma-viesti lakosta saavuttanut kaikkia, koska jotkut perheistä ovat olleet syyslomareissulta, kertoo Kirsi Lehtonen vanhempainyhdistyksestä.

Niittyahon koululla on 60 oppilasta ja vanhempien yhteistoiminta on pienen koulun arjessa jo ennestään tiivistä.

Yrittäjät ja vapaaehtoiset ovat aktivoituneet paikallisten koulujen ja päiväkotien ruokkimisessa eri puolilla Suomea, mitä JHL on paheksunut. Jyväskylän kaupunki on myös saanut paljon tarjouksia ja ehdotuksia vapaaehtoisvoimin toteutettavasta ruokapalvelusta lakkopäivinä erityisesti kouluissa.

Kaupunki ilmoittaa, ettei se kuitenkaan voi käyttää vapaaehtoisia muun muassa elintarvikelainsäädännön, hygieniavaatimusten ja lasten erityisruokavalioiden turvallisuuden vuoksi. Yksi syy on myös, ettei ruokapalvelulla ole henkilökuntaa koordinoimaan vapaaehtoisia. Kaupungin ruokahuollon mittakaava on valtava, Kylän kattaus valmistaa normaalisti lapsille ja nuorille arkipäivisin 19 000 lounasta Jyväskylässä ja Muuramessa.

Kaupunki on laatinut lakkopäivän tiedotteen verkkosivuilleen kuudelle eri kielelle käännettynä. Viestit on laitettu myös suoraan koululaisten ja päivähoitolasten perheille. Perhepäivähoidon ruokailussa ei ole muutoksia, koska hoitajat valmistavat lasten ateriat itse.

Jämsässä yksityiset palvelutuottajat tuottavat päiväkoteihin lounaaksi puuron, mutta vanhempia pyydetään laittamaan myös eväitä lasten mukaan. Kouluissa ja lukiossa ollaan kokonaan eväiden varassa.

Jyväskyläläinen äiti Anu Ralja ja hänen tyttärensä Grettel eivät vielä lauantaina tienneet, minkälaiset eväät kouluun otetaan maanantaina ja tiistaina.

– Ehkä jotain hedelmää, täytyy miettiä. Ehkä voit tulla käymään kotona syömässä, pohti Anu Ralja.

Pupuhuhdassa neljännellä luokalla oleva Grettel Ralja asuu lähellä koulua, joten idea tuntui hänestä hyvältä. Tosin sopiiko se koululle, ei ollut varmaa.

Tikkalassa Ilkka Nissisen viisilapsisessa perheessä suunniteltiin termospulloon laitettavaa keittoa eka- ja tokaluokkalaisille pojille.

– Pojat voivat syödä yhteisestä termoksesta, kertoi Nissinen.

Perheessä on myös vauva ja kaksi päiväkodissa osa-aikaisesti olevaa lasta, jotka onnekkaasti eivät ole maanantaina ja tiistaina hoidossa vaan kotona.

Sekä Ralja että Nissinen suhtautuvat kahden päivän ruokahuollon seisokkiin rauhallisesti ja pitävät hyvänä, ettei se kestä sentään kauempaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .