Eva tylyttää: Tieteen taso rapautunut – Yliopistoyksiköitä pitäisi olla puolet vähemmän

Suomessa pitäisi laskea yliopistojen opetus- ja tutkimusyksikköjen määrää puoleen nykyisestä, ehdottaa Elinkeinoelämän Valtuuskunta (Eva). Tämä tarkoittaisi yksiköiden määrän laskemista nykyisestä 272 yksiköstä alle 140 yksikköön.

Lisäksi kandidaatin ja maisterin tutkinnot tulisi Evan mukaan erottaa selkeästi toisistaan ja automaattinen oikeus maisteriopintoihin kyseenalaistaa. Kandi- ja maisteritutkintojen lisäksi tarkempaa rajaa pitäisi Evan mukaan vetää myös ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tarjoaman koulutuksen välille.

Eva uudistaisi myös yliopistojen rahoitusta muun muassa niin, että rahaa saisi työllistyneistä opiskelijoista ja laatututkimuksista.

Elinkeinoelämän Valtuuskunta julkaisi tänään kokoelman ehdotuksia yliopistojärjestelmän uudistamiseksi. Analyysin ovat kirjoittaneet Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki ja Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Evan mukaan Suomen tieteen ja tutkimuksen taso on 2010-luvulla rapautunut ja kansainväliset kilpailijat ohittaneet Suomen etenkin innovaatiokyvykkyydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.