Evan arvotutkimus: Naton kannatus kasvanut

Sotilasliitto Naton kannatus on kasvanut selvästi vuoden takaisesta, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksen alustavien tulosten mukaan suomalaisista 26 prosenttia kannattaa jäsenyyttä. Epävarmojen osuus on 32 prosenttia. Jäsenyyttä vastustaa 43 prosenttia vastanneista.

Vuosi sitten talvella Nato-jäsenyyttä kannatti 18 prosenttia vastanneista ja vastusti 51 prosenttia.

Taloustutkimuksen toteuttamaan verkkokyselyyn vastasi tammikuussa yli 2 000 henkilöä. Selvityksen virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Evan pääministeritentissä puoluejohtajat eivät suoraan vastanneet, kuinka suuri kannatus nostaisi Nato-jäsenyyden vakavasti otettavaan keskusteluun.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kommentoi, että Nato-jäsenyyttä pitää arvioida Suomen turvallisuuspoliittisten intressien kautta. Natoon ei hänestä pidä mennä vain kannatuksen takia. Samalla kannalla olivat keskustan Juha Sipilä ja SDP:n Antti Rinne.

Stubb muistutti, että Natoon olisi hänestä pitänyt liittyä jo kauan sitten, koska jäsenyys veisi Suomen läntiseen arvoyhteisöön, johon se kuuluu. Juuri nyt jäsenyyden aika ei hänestä kuitenkaan ole.

Rinne nokitti Suomen olevan hänestä läntisessä arvoyhteisössä ilman Nato-jäsenyyttäkin. Sipilän mukaan jäsenyyshakemus voidaan jättää, jos arvio turvallisuustilanteesta muuttuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.