Evan kysely: Vihreiden ja perussuomalaisten äänestäjät RKP:n ja kokoomuksen äänestäjien kanssa keskivertoa liberaalimpia

RKP:n, kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat ovat liberaalimpia kuin suomalaiset keskimäärin, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan asennetutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat ovat lähes yhtä liberaaleja, mutta eri syistä.

Kyselyn mukaan vihreiden äänestäjät tukevat voimakkaasti identiteetin vapautta, jolla tutkimuksessa tarkoitetaan sukupuolivähemmistöjen, kulttuurien ja taiteen vapauksia. Perussuomalaisten kannattajien tuki identiteetin vapaudelle taas on selvästi alhaisin kaikista ryhmistä, vaikka he muuten ovat mittarin liberaaleimmassa päässä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin eri puolueiden äänestäjien näkemyksiä sananvapaudesta, identiteetin vapaudesta, talouden vapaudesta ja holhouksesta.

Kysely vapaudesta on osa Evan vuoden 2018 arvo- ja asennetutkimusta. Tulokset perustuvat 2  073 ihmisen vastauksiin. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Suomalaiset varsin tyytyväisiä vapauden määrään

Tutkimuksen mukaan RKP:n kannattajat ovat äänestäjistä liberaaleimpia eli muita valmiimpia lisäämään vapauksia, kun taas kristillisdemokraattien kannattajat ovat konservatiivisimpia eli arvostavat muita enemmän sääntelyä ja rajoituksia.

Kokoomuksen kannattajat ovat kyselyn perusteella yksi liberaaleimmista ryhmistä, mutta heidän liberalisminsa kohdistuu lähinnä talouden vapauteen ja holhouksen vastaisuuteen. Sanan- ja identiteetin vapauksia kokoomuksen kannattajat tukevat tutkimuksen mukaan korkeintaan keskimääräisesti.

Arvo- ja asennetutkimuksessa kysyttiin 21 eri asian tai elämänalueen kohdalla, onko niillä vastaajien mielestä vapautta liian vähän, sopivasti vai liikaa. Kyselyn mukaan suomalaiset ovat väestötasolla varsin tyytyväisiä vapauden määrään useimmissa asioissa. Lähes puolet pitää kuitenkin vapautta yrittämisessä ja yritystoiminnassa liian vähäisenä.

Evan arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984 lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

Kahdesti haavoittunut veteraani juhlii tänään Linnassa – näin jämsäläinen Viljo Nokelainen kertoo sotatiestään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.