Evankeliumijuhla toi ihmismassat Virroille

Kansainvälisessä tapahtumassa keskusteltiin ja kerättiin nimiä "Aito avioliitto"-lakialoitteeseen.

Virroilla vietetään tänä viikonloppuna hengellistä suurtapahtumaa. Perjantaina alkanutta Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistyksen SLEY:n, Virtojen seurakunnan ja Virtojen kaupungin järjestämä valtakunnallinen Evankeliumijuhla jatkuu sunnuntai-iltapäivään saakka.

Koko viikonlopun yhteenlasketun kävijämäärän arvioidaan kohoavan lähelle 12 000 ihmistä. Tämä on pienelle paikkakunnalle paljon, ja Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäen mukaan tapahtuma onkin Virroille merkittävä huomionosoitus.

Kansainvälisyys on myös Evankeliumijuhlassa vahvasti läsnä. Juhlan keskustelutilaisuuksissa käsiteltiin esimerkiksi maan ja kulttuurin vaihtumisesta ja eri uskontojen suhteista ja kohtaamisesta. Kansainvälisinä vieraina olivat muun muassa japanilainen Ken Takaki ja Myanmarin luterilaisen kirkon presidentti Martin Lalthangliana.

Kansainvälisyys juontuu osin SLEY:n asemasta kirkon virallisena lähetysjärjestönä. Järjestö lähetti ensimmäiset lähettinsä ulkomaille vuonna 1900.

Lauantaina juhlaa vietettiin aurinkoisessa säässä. Ruokailujonot venyivät suuren kävijämäärän myötä pitkiksi, ja kuulutuksissa vieraita muistutettiin juomaan vettä.

Juomakehotusten lisäksi tapahtumassa kuulutettiin mukana olevista tahoista. Oman mainoksensa sai Aito avioliitto -yhdistys, joka keräsi tapahtumassa nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen.

Aloite ajaa EU-lainsäädäntöön termistöä, jossa avioliitto on miehen ja naisen muodostamana liitto, jonka tarkoituksena on perustaa perhe.

– Ainakin 400 on jo kertynyt, arvioi Helsingistä nimiä keräämään tullut Mikko Louppi lauantaina iltapäivällä.

Myöskin Helsingistä saapunut Paula Plysjukin mukaan moni Evankeliumijuhlan vieras on aloitteen kanssa samoilla linjoilla.

– Tämä väki on enimmäkseen tähän aitoon avioliittoon uskovia, Plysjuk sanoo.

"Homojen toiminta sanan vastaista"

Juhlan kävijöissä oli myös paljon nuoria. Jyväskylästä ja Lohtajalta saapuneet 17-vuotiaat Matias Jokinen ja Jenni Kinnunen ovat käyneet tapahtumassa useita vuosia peräkkäin. Perinteen lisäksi kaksikko perustelee tuloaan myös arvoilla.

– Kyllä tänne sanaa totta kai tullaan kuulemaan, Kinnunen sanoo.

Nuoret ovat myös samaa mieltä Aito avioliitto -aloitteen näkökannan kanssa, vaikka eivät ole allekirjoittaneet aloitetta.

– Ihan hieno tavoite, mutta tuskin tulee onnistumaan, Jokinen toteaa.

Molemmat suhtautuvat homoseksuaalisuuteen varauksellisesti.

– Homot eivät ole yhtään huonompia ihmisiä kuin muutkaan, mutta heidän toimintansa on sanan vastaista, Kinnunen sanoo.

Myös Jokisen mielestä kyse on teoista.

– Joku voi vaikka olla alkoholisti. Eli tekee huonoa, mutta on silti hyvä ihminen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .