Puolustusvoimien asiantuntija terrorismin tiedustelusta: "Suomessa ollaan sokeita"

Suomen perustuslakia tulisi muuttaa niin, että uhka kansalliselle turvallisuudelle riittää perusteeksi antaa viranomaisille oikeuden tiedustella tietoliikennettä tietoverkoissa.

Näin sanoo puolustusvoimien tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja, eversti Martti J. Kari.

– Valmisteilla oleva tiedustelulainsäädäntö jää pannukakuksi, jos kansallinen turvallisuus ei jatkossakaan riitä perusteeksi kohdennettuun tietoliikennetiedusteluun myös terrorismin tai muun maamme turvallisuutta uhkaavan teon torjunnassa, sanoo Kari, joka on mukana valmistelemassa sekä sotilastiedustelulakia että lakia siviilitiedustelusta.

Ongelma kiteytyy perustuslain pykälään, jonka mukaan puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Suomessa poliisi voi nykyään murtaa tämän suojan vain vahvassa rikosepäilyssä.

– Terroristit tietävät välttää rikosta, jotta ei syntyisi epäilyä ja sitä kautta oikeutta heidän televalvontaansa, Kari sanoo.

Suomessa luvan telepakkokeinoon, eli esimerkiksi puhelinkuunteluun, antaa tuomioistuin.

– Nykylaki ei salli, että viranomaiset pääsisivät käsiksi ilman rikosepäilyä esimerkiksi Syyrian ja Suomen väliseen tietoliikenteeseen.

Osa taistelijoista on palannut takaisin

Karin mukaan Suomesta on lähtenyt 70–80 henkilöä taistelemaan Isiksen riveihin Lähi-itään ja osa taistelijoista on palannut takaisin.

– Heitä siis on jo keskuudessamme. Suomen viranomaisilla ei kuitenkaan ole työkaluja päästä käsiksi tietojen vaihtoon Suomen ja lähtömaan välillä.

Karin mukaan Suomessa ollaan ”sokeita” niin kauan kuin tiedustelulain ”vatkaaminen” jatkuu.

– Norjalaiset toivovat, ettei meillä käy kuten Norjassa, jossa uusi tiedustelulaki vauhdittui vasta Anders Breivikin murhatöiden jälkeen.

Karin mukaan uuden tiedustelulain luominen on hidasta Suomessa käytännön syistä johtuen.

– Jokainen lakipykälän kappale tarkistetaan huolella, ja muutoksia tehdään yhteisymmärryksen nimissä. Valmisteluaikaa on vielä ensi vuosi, Kari kertoo.

Hallitus valmistelee tiedustelulakia

Laki koskisi siviilitiedustelua, tietoliikennetiedustelua ja sotilastiedustelua.

Siviilitiedustelussa suojelupoliisin toimivaltuuksia laajennettaisiin koskemaan ulkomailla tapahtuvaa henkilötiedustelua sekä tietojärjestelmiin ja rajat ylittävään tietoliikenteeseen kohdistuvaa tiedustelua.

Tietoliikennetiedustelu olisi kohdistettua ja tapahtuisi tuomioistuimen luvalla. Todennäköisesti puolustusvoimien tiedustelulaitos hoitaisi käytännön työn.

Sotilastiedustelun tarkoitus on antaa tarvittaessa ennakkovaroitus maahamme kohdistuvasta sotilaallisesta uhasta. Sotilastiedustelu kohdistaisi verkkotiedustelua ulkomaalaisten viranomaisten tietoliikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.