Ex-ministeri Laura Räty siirtyy kaupungin leivistä Terveystaloon

Rädyn siirto herätti kitkerää palautetta.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) ilmoitti torstaina eroavansa tehtävästään ja siirtyvänsä kesällä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

– Kaikki ne isot projektit, joita tulin kaupungille tekemään, on nyt saatu valmiiksi tai sellaiseen vaiheeseen, että ne on helppo siirtää eteenpäin, Räty perusteli päätöstään STT:lle.

– Lisäksi Helsinkiin on tulossa johtamisjärjestelmän uudistus, jossa apulaiskaupunginjohtajien virat lakkautetaan. En halua asettua vaaleissa ehdolle tässä vaiheessa elämääni, joten nyt on luontevaa etsiä muita töitä.

Räty sanoo ymmärtävänsä, että siirtymä julkiselta sektorilta alan ison yksityisen toimijan palvelukseen voi herättää myös pohdintoja jääviyskysymyksistä. Tämän vuoksi hän jättää kaupunginjohtajan tehtävät heti ja on lomalla, kunnes kaupunginvaltuusto myöntää hänelle eron.

Rädyn mukaan Terveystalo ei ole Helsingin kaupungille merkittäviä palvelujen tuottaja eikä hän ole kaupunginjohtajana tehnyt yhtiöön liittyviä päätöksiä.

Räty toimi Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtaja 2011–14 ja uudelleen toukokuusta 2015 lähtien. Siinä välillä hän toimi Alexander Stubbin (kok.) hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä. Rädyn aikana Helsingissä on toteutettu sote-fuusio ja pohjustettu potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönottoa.

Terveystalo on yksi maan suurimmista terveyspalvelualan yrityksistä ja vastaa noin miljoonan ihmisen työterveyshuollosta. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 325 miljoonaa euroa. Omistajia ovat muun muassa pääomasijoitusyhtiö EQT ja työeläkeyhtiö Varma.

Rädyn siirto herätti kitkerää palautetta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki moitti sitä Facebookissa.

– Ensin ajetaan vastaavana ministerinä sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoaville yrityksille rahastusmahdollisuuksia, ja sitten siirrytään näitä palveluita tarjoavan yrityksen palvelukseen, hän kirjoitti.

SDP:n Maarit Feldt-Ranta katsoi siirron herättävän vakavia kysymyksiä politiikan moraalista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.