Ex-ministeri turvapaikanhakijoista: "Jos suomalainen elämäntapa ei sovi, pitää palauttaa välittömästi"

Keskustan kansanedustajana vuosina 1966–1987 ja maatalousministerinä vuosina 1973–1976 toiminut Heimo Linna seuraa edelleen aktiivisesti politiikkaa. Hänen mielestään nykyisellä pääministerillä on oikea ote asioihin, mutta vikaakin poliittisesta päätöksenteosta löytyy.

– Nykyään oma etu menee liian usein yhteisen edun edelle. Leikkauksia miettiessä pitäisi muistaa, että kaikkein pienituloisimmilta ei saisi ottaa mitään pois, hyvätuloisilla on mahdollisuus auttaa tätä maata. Parempiosaiset pitävät niin tiukasti kiinni eduistaan, että Suomi on joutumassa EU:n velkavankeuteen.

Taloustilanteeseen Linna, 90, peräänkuuluttaakin talvisodan henkeä, yhdessä tekemisen meininkiä jonka avulla maan taloustilanne saataisiin taas kuntoon.

Myös turvapaikanhakijat kirvoittavat mielipiteitä. Ja siinä onkin nykypäättäjillä Linnan mukaan tekemistä.

– Nyt on kyettävä valvomaan, että pakolaiskysymyksellä ei tuoda vieraita kulttuureita Suomeen. On selvitettävä nopeasti, missä tarkoituksessa Suomeen on tultu ja jos suomalainen elämäntapa ei heille sovi, pitää heidät palauttaa välittömästi.

Ihmisyyttä ei Linnan mukaan saa kuitenkaan unohtaa. Todellisessa hädässä olevia on pystyttävä auttamaan.

EU tuonut byrokratiaa

Aikanaan Linna vastusti Suomen liittymistä Euroopan Unioniin tiukasti, hänen mielestään se on tuonut aivan liikaa byrokratiaa etenkin maanviljelijöiden elämään ja liittymisessä pidettiin hänen mukaansa aivan liiallista kiirettä.

Mielipiteitä löytyy edelleen ja niitä Linna hioo kotitalon yläkerrassa tietokoneen ääressä. Tietokoneen avulla Perhon Korkiakankaalla luetaan myös viikonlopun sanomalehdet, joita ei kylälle viikonloppuisin kanneta.

– Kun joku asia ottaa minua päähän, niin kirjoitan.

Yleisönosastokirjoituksia ilmestyy yhä tasaiseen tahtiin, viimeisimmät on julkaistu Keskisuomalaisessakin edellisviikolla.

Sotamuistot mieleen

Viime viikonloppuna vietetty itsenäisyyspäivä nosti sotamuistot vahvasti Linnan mieleen. Nyt hän suostuu kokemuksistaan jo puhumaan.

– Mutta 35 vuoteen en suostunut kertomaan sodasta mitään. Ne asiat piti saada riittävän kauas, etteivät ne tule uniin.

Etulinjaan Vuosalmelle Laguksen joukoissa ryhmänjohtajana joutuessaan kesällä 1944 Linna oli vain 18-vuotias. Jo ensimmäinen kokemus etulinjassa oli pitkä, ennen vaihtoa Linna vietti poterossaan yhdeksän vuorokautta.

– Minut laitettiin sinne heti näkö- ja kuulovartioon vartioimaan väsyneempien unta. Kun lopulta vaihto tuli, olin minäkin nukahtanut poteroni pohjalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.