Ex-opiskelijan homekanne kaatui oikeudessa – JAMKille jättikorvaukset

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) entinen opiskelija hävisi oppilaitosta vastaan käymänsä oikeuskiistan. Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi kanteen näytön puutteen vuoksi.

JAMKissa syksyllä 2012 opintonsa aloittanut ja saman vuoden lopussa keskeyttänyt Joni Lappalainen vaati oppilaitokselta lähes 130 000 euron korvauksia muun muassa ansionmenetyksestä, pysyvästä haitasta ja sairaanhoidon kustannuksista. Lappalaisen mukaan hän altistui oppilaitoksessa opiskellessaan homeelle ja sisäilman epäpuhtauksille, joiden vuoksi hän kärsi useista sairauksista. Näihin kuului krooninen väsymysoireyhtymä, monikemikaaliyliherkkyys, epilepsia sekä kilpirauhasen, maksan ja suoliston toimintahäiriöt.

JAMK kiisti sisäilmaongelmat alusta alkaen.

Käräjäoikeus katsoi, että useimmat Lappalaisen kanteessa mainitsemista oireista on alkanut jo ennen JAMKin opiskeluja. Sairauksista epilepsia ja kilpirauhasen toimintahäiriö voitiin ajallisesti yhdistää JAMKissa opiskeluun, mutta oppilaitoksen tiloissa tehtyjen sisäilmatutkimusten ja muun näytön perusteella käräjäoikeus totesi, että tiloissa ei ole ollut terveyshaittaa, joka olisi voinut aiheuttaa Lappalaisen sairaudet.

Käräjäoikeus velvoitti Lappalaisen korvaamaan JAMKille yli 88 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Kanteen tekijälle käräjäoikeuden tuomio tuli yllätyksenä, vaikka hän omien sanojensa mukaan ymmärsi jutun olevan kokonaisuudessaan vaikea kantajan totuudennäyttämisvelvollisuuden vuoksi. Vastaavanlaista oikeuskannetta ei Suomessa ole aiemmin nähty.

– Hiljaiseksi veti päätös. Tuntuu, ettei ihmisarvoa kunnioitettu tässä ollenkaan. Tämä ei koske pelkästään minua itseäni, vaan monia muita, jotka ovat siellä sairastuneet ja tulevat mahdollisesti sairastumaan, Lappalainen kommentoi.

Hän aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .