Ex-projektipäällikölle ehdollista Helsingin rakennusviraston talousjutussa

Jupakassa on syytettynä vielä kymmenkunta ihmistä.

Helsingin käräjäoikeus antoi keskiviikkona ensimmäiset tuomionsa Helsingin kaupungin rakennusvirastoon liittyvässä talousjupakassa. Kolme miestä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeistä petoksista.

Oikeuden mukaan tuomitut olivat laskuttaneet Helsingin kaupunkia ja useita rakennusliikkeitä perusteettomasti vuosina 2003–2011. Taloudellista vahinkoa oli aiheutettu yli 900 000 euroa.

Miehet tunnustivat teot ja saivat siksi tavallista lyhyemmät rangaistukset.

Pisimmän tuomion saanut mies toimi vuosia projektinjohtajana Helsingin kaupungin rakennusviraston asiantuntijaosastossa HKR-Rakennuttajassa. 64-vuotias mies tuomittiin vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 70 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Muista tuomituista 45-vuotias mies sai vuoden ja yhden kuukauden ehdollisen rangaistuksen. Kolmas tuomittu, 63-vuotias mies, sai kuusi kuukautta.

Matkoja ja mökkitie kuntoon

Osa laskuista oli paisuteltuja ja osa täysin tekaistuja. Ex-projektinjohtaja oli huolehtinut siitä, että laskut sisältäneet tarjoukset oli hyväksytty HKR-Rakennuttajassa.

Perusteettomalla laskutuksella saatuja rahoja oli käytetty muun muassa Leville, Riikaan ja Thaimaahan suuntautuneisiin matkoihin, joihin ex-projektinjohtaja oli osallistunut. Tuomittu oli myös järjestänyt itselleen omakotitalonsa pihan asfaltoinnin sekä kunnostustyön kesämökkitielleen.

Jupakassa on syytettynä vielä kymmenkunta ihmistä. Syyttäjän mukaan rakennusliikkeiden puolesta rakennuskohteissa toimineet vastaavat mestarit, työpäälliköt ja työmaainsinöörit olivat tarkastaneet ja hyväksyneet perättömiksi tietämiään aliurakointilaskuja pääurakointiyrityksen maksettavaksi. Heidän osaltaan oikeuskäsittely on kesken tai ei ole vielä alkanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.