Ex-puoluesihteeri kehottaa demareita vetämään paljon johtopäätöksiä vasemmiston kannatuksesta

– Onhan se aika hurja luku. Tuollaiseen ei ole totuttu.

Näin luonnehtii SDP:n kansanedustajana ja puoluesihteerinä toiminut entinen europarlamentaarikko Ulpu Iivari vasemmiston presidenttiehdokkaiden yhteiskannatusta, joka jäi 6,3 prosenttiin.

SDP:n Tuula Haataisen kannatus jäi 3,3 prosenttiin ja vasemmistoliiton Merja Kyllösen 3,0 prosenttiin.

Iivari muistuttaa, että Suomessa on eletty aikoja, jolloin vasemmistolla oli eduskunnassa enemmistö ja Suomessa oli hyvin vahva kommunistinen puolue. Kommunistinen puolue on hävinnyt ja sosiaalidemokraatit kamppailevat niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa kannatusongelmien kanssa.

Tarvitaan isoa nostetta

Iivari korostaa, ettei ehdokkaiden vaatimatonta kannatusta pidä selittää ehdokkaiden huonoudella. Kansalaiset ovat tyytyväisiä presidentti Sauli Niinistöön.

Iivarin mukaan presidentinvaalit on aivan oma vaalinsa eikä siitä pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Puolueuskollisuuden sijaan ihmiset pyrkivät valitsemaan maalle omasta mielestään parhaan tasavallan presidentin, joka on hoitanut työnsä hyvin.

– Siinä ei ole mitään kauhean dramaattista sinänsä, Iivari sanoo.

– Muistuttaisin vaalitulosta surevia sosiaalidemokraatteja siitä, että mekin olimme iloisia, kun Harri Holkerin (kok.) vaimo ja tytär ilmoittautuivat kannattamaan Tarja Halosta. Eivät demaripresidentitkään ole tulleet valituiksi demariäänillä. Tarvitaan isompaa nostetta, Iivari jatkaa

Vaalitulos konkretisoi tilanteen

Iivarin mukaan saattoi olla hyvä, että sosiaalidemokraatit asettivat oman ehdokkaan. Se antoi mahdollisuuden nostaa keskusteluun asioita, joita demarit pitävät tärkeänä.

– Mutta se konkretisoi sitä aika vaikeaa tilannetta, missä eurooppalainen sosiaalidemokratia on tänä päivänä.

Iivarin mukaan demareiden pitäisi ylipäätään vetää omasta kannatuksestaan paljon johtopäätöksiä ja uudistaa sekä sanomaansa että toimintatapojaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .