Ex-puolustusministeri Enestam lobbaa Suomelle Eurofighter-hävittäjää – "Olisi Suomelle suuri etu"

Entinen puolustusministeri Jan-Erik Enestam, 71, (r.) on aloittanut lobbarina BAE Systemsille, joka kauppaa Suomelle Eurofighter Typhoon -hävittäjää Hornetien korvaajiksi.

Enestam on ensimmäinen ministeritason lobbari hävittäjähankkeessa (HX).

Enestam työskentelee BAE Systemsin hyväksi viestintätoimisto Cocommsissa, jossa hänen tittelinsä on vanhempi neuvonantaja.

– Minua pyydettiin kahteen toimistoon. Valitsin Cocommsin ja BAE Systemsin sen takia, että mielestäni Eurofighter on kandidaateista ainoa aidosti yleiseurooppalainen kone, joita on eniten käytössä EU-maiden asevoimissa, Enestam totesi perjantaina Keskisuomalaiselle.

– Olisi Suomelle suuri etu, jos mekin käyttäisimme samaa konetta varsinkin, kun Euroopassa rakennetaan hiljalleen yhteistä puolustusta, hän lisäsi.

Eurofighter-konsortion pääyhteistyökumppanit ovat BAE Systems, Airbus Industries sekä Leonardo (kumppanimaat Saksa, Iso-Britannia, Espanja, Italia).

Enestam toimi puolustusministerinä kaksi kertaa: vuoden 1995 alusta 102 päivää sekä vuodet 1999–2003. Enestam on työskennellyt myös muun muassa sisä- ja ympäristöministerinä sekä RKP:n puheenjohtajana.

Eduskunnan hän jätti vuonna 2007. Ministerin arvonimen Enestam sai vuonna 2015.

– Luon BAE Systemsille yhteyksiä ihmisiin, jotka vaikuttavat hävittäjähankinnan päätöksiin. Koen, että verkostoni ovat kunnossa niin poliitikkoihin kuin virkamiehiin.

Kuinka varmistat sen, ettei BAE Systems hyödy liikaa tiedoista, joihin pääsit käsiksi puolustusministerinä?

– Siitä (puolustusministeriydestäni) on niin pitkä aika, että ne tiedot ovat jo aika lailla vanhentuneita. Pääroolissa tässä on kattava henkilöverkostoni, Enestam vastasi.

HX-hankkeessa on mukana liuta Puolustusvoimista eläköityneitä korkeita upseereita.

Puolustusvoimien entinen komentaja, amiraali evp. Juhani Kaskeala lobbaa Blic Oy:ssä yhdysvaltalaisen Boeingin Super-Hornetia.

Merivoimien komentajana toiminut vara-amiraali evp. Kari Takanen lobbaa Rud Petersen -yhtiössä ranskalaisen Dassaultin Rafale-hävittäjää.

Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali evp. Kari Salmi työskentelee yrityksensä (Nobilitas Oy) kautta Saabille, joka markkinoi Jas Griepeniä.

Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti evp. Ossi Sivèn puolestaan auttaa oman konsulttiyrityksensä kautta yhdysvaltalaista Lockheed Martinia, joka tarjoaa Suomelle F-35 -hävittäjiä.

Suomen hallituksen on tarkoitus päättää hävittäjähankinnasta vuonna 2021. Hintahaarukaksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa. Hornetit poistuvat käytöstä 2030-luvulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .