Ex-rehtori yliopistoille: "Asioita voi itse muuttaa"

Jyväskylän yliopiston entinen rehtori Aino Sallinen sanoo, että korkeakoulujen pitää ottaa muutoksessa aktiivisen toimijan ja reagoijan rooli. Korkeakouluihin kohdistuu esimerkiksi merkittäviä rahoitusleikkauksia tällä hallituskaudella.

Sallinen vieraili torstaina Jyväskylän yliopiston Agoralla esittelemässä uutta Nousu tiedeyliopistoksi -kirjaansa. Kirjan tärkein viesti akateemisille yhteisöille on Sallisen mukaan selvä:

– Muutos on mahdollinen. Se sopii nyt, kun yliopistot valittavat julkisuudessa paljon, miten raskasta ja vaikeaa on. Asioita voi itse muuttaa. Varsinkin nyt, kun yliopistot ovat itsenäisiä, valtavat avaimet ovat yliopistojen omissa käsissä. Niitä pitää käyttää rohkeasti, niin halutut muutokset saadaan aikaan, näkee Sallinen.

Sallinen peräänkuuluttaa strategista johtamista suomalaisiin korkeakouluihin.

– Pitää olla selvä visio, mihin ollaan menossa, ettei vain jotenkin ajauduta johonkin. Yliopistoja pitää johtaa strategisesti ja tärkeää on, että koko yhteisö puhaltaa yhteen hiileen, kuvaa Sallinen.

Selvä visio tärkeä

Kirjassaan Sallinen kuvaa Jyväskylän yliopiston muodonmuutosta "hyvästä korkeakoulusta kansainvälisesti merkittäväksi tiedeyliopistoksi", kuten Sallinen itse rehtorikaudellaan 1992–2012 tapahtunutta muutosta kuvaa.

Sallisen mukaan tärkeää Jyväskylän yliopiston muutoksessa huippuyliopistoksi on ollut strateginen johtaminen ja määrätietoinen kehitystyö.

– 1990-luku oli selkeää nousukautta, jota kiihdyttivät tekemämme toimenpiteet. Esimerkiksi yliopiston strategian laatiminen vuonna 1992 oli käänteentekevä asia. Siinä luotiin edellytykset muutokselle, että haluamme kunnianhimoiseksi tiedeyliopistoksi ja määriteltiin ne toimenpiteet, joilla tähän päästään.

Yksi tärkeä mahdollistaja yliopiston menestykselle on Sallisen mukaan ollut se, että syvimmän laman aikaan 1990-luvulla JY sai toteutettua useita merkittäviä rakennushankkeita.

– Vuodesta 1992 lähtien Jyväskylän yliopistossa koettiin valtava rakentamisbuumi, joka toi edellytyksiä huippututkimukselle.

Videohaastattelussa Sallinen kertoo, mikä on ollut merkittävin asia Jyväskylän yliopiston menestyksen taustalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .