Ex-työministeri kritisoi: aktiivimalli viemässä toimeentuloluukulle

Uusi malli lisäämässä vuodessa jopa 770 000 uuden etuuspäätöksen antamista.

Hallituksen esittämä työttömyysturvalain muutos, niin sanottu aktiivimalli lisää toimeentulotukimenoja 10 miljoonalla eurolla vuodessa. Arvio löytyy hallituksen lakiesityksen perusteluista.

Ex-työministeri, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kritisoikin aktiivimallia voimakkaasti.

– Tehdään ratkaisu, jonka seurauksena ihmiset joutuvat toimeentuloluukulle ja se on väärin, koska siellä on suurimmat kannustinloukut, Filatov sanoo.

Filatovin mukaan hallituksen esityksessä on toinenkin perusvirhe.

– Iso pelko on se, kun ihmiset joutuvat jo nyt työmarkkinatuen lisäksi hakemaan toimeentulotukea, että he valuvat toimentulotuen asiakkaiksi, koska he saavat toimentulotuen kautta saman rahan, minkä ovat saaneet ollessaan työmarkkinatuella, hän arvioi.

Työtön ei ole itsensä herra

Filatov kertoo kannattavansa sitä, että ihmisellä on suhteellisen tiukka työn vastaanottovelvoite ja velvollisuus osallistua tiettyihin aktiivitoimiin. Hän kuitenkin ihmettelee, miksi yhteiskunnalla ei ole velvoitetta tarjota aktiivitoimia, vaikka ihmisen täyden työttömyysturvan ehtona on velvollisuus tehdä jotain.

– Ei voi olla niin, että yhteiskunta luistaa velvoitteistaan ja leikkaa työvoimapoliittisia resursseja ja sanoo, että on velvollisuus mennä aktiivitoimiin, joista leikattiin, Filatov sanoo.

Filatov ihmettelee, että työttömän pitää hakea itse palkkatyötä tai aktiivitoimia, vaikka ihminen ei itse päätä kummastakaan. Työnantaja päättää palkkaamisesta ja Te-toimisto päättää, pääseekö ihminen kuntouttavaan työtoimintaan tai palkkatukikokeiluun.

– Ihminen ei ole itsensä herra ja hänelle seuraa rangaistus, jos hän ei onnistu tässä. Se on loogisesti jo järjetön ajatus, Filatov sanoo.

Filatov myös huomauttaa, että ihmisillä on erilaiset mahdollisuudet olla aktiivisia ja hakea töitä.

Lakiesityksen perusteluissa arvioidaan, että ehdotettu malli lisää työttömyysetuuden käsittelyssä tarvittavaa työtä. Kansaneläkelaitos on arvioinut, että aktiivimalli lisää vuositasolla 385 000–770 000 uuden etuuspäätöksen antamista työmarkkinatuen ja peruspäivärahanhakijoille.

Rahan käyttöä muutettu

Työministeri Jari Lindström (sin.) ei ota kantaa toimeentulotukimenojen kasvuun, koska asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Hän sen sijaan torjuu Filatovin kritiikin siitä, että erilaisia aktivointitoimia olisi leikattu. Sinne on päinvastoin tuotu lisää elementtejä ja työttömyysluvuista näkyy, että jotain on saatu aikaan.

– Olemme muuttaneet olemassa olevan rahan käyttöä eli juuri sitä, mitä demarit ovat vaatineet, Lindström sanoo ja jatkaa, että passiivisen työttömyysturvan rahaa menee nyt aktivointitoimiin.

Filatov pitää budjettiehdotuksessa hyvänä liikkuvuusavustusta ja omaehtoisen koulutuksen kriteereiden lieventämistä. Hyvää on myös se, että starttirahaa saa käyttää alkuvaiheessa ilman hirveää syynäystä.

Fakta: Aktiivimalli

Työttömyysturvalakia ollaan muuttamassa. Hallituksen esityksen mukaan työttömyysetuus maksettaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivältä 4,65 prosenttia alennettuna, jos henkilö ei ole 65 edeltävän työttömyysetuuden maksupäivän aikana osoittanut aktiivisuutta olemalla työssä yhteen työssäoloehtoa kerryttävään kalenteriviikkoon vaadittavaa työaikaa tai ansainnut yritystoiminnasta vastaava tuloa tai ollut viittä päivää työllistymistä edistävässä palvelussa.

Lisäksi ehdotetaan, että omavastuuaika lyhennetään seitsemästä päivästä viiteen päivään.

Aktiivimalli tuo suurimmillaan 53 miljoonan euron säästöt, jotka koostuvat ansio- ja peruspäivärahamenoista. Malli on lisäämässä toimeentulotukimenoja ja asumistukimenoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .