Ex-vaimonsa tuulikaappiin murhannut mies sai elinkautisen

Uhri haki miehelle uutta lähestymiskieltoa kuukausi ennen veritekoa

Vaasassa kerrostalon tuulikaappiin ex-vaimonsa tappanut mies on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi Osama Basheirin, 49, murhasta.

Basheirin ja uhrin avioliitto päättyi jo 2011, mutta Basheir jatkoi ex-vaimonsa vainoamista. Vuonna 2014 nainen teki miehestä rikosilmoituksen ja haki lähestymiskieltoa. Tuolloin nainen kertoi, että Basheir ei ollut hyväksynyt avioeroa, koska eron käräjäoikeudessa hoitanut henkilö ei ollut muslimi.

Naisen kertoman mukaan Basheir oli myös seurannut häntä sekä tunkeutunut hänen asuntoonsa useita kertoja. Käräjäoikeus määräsi miehelle vuoden mittaisen lähestymiskiellon.

Vuonna 2015 Vaasan sosiaalitoimen tekemässä arvioinnissa Basheir sanoi, ettei ex-vaimo pysty antamaan heidän kolmelle yhteiselle lapselleen uskonnollista kasvatusta. Mies sanoi myös, että jos uskonto ja laki ovat vastakkain, uskonto voittaa.

"Uhkasi ympärileikkauksella"

Tammikuussa 2016 nainen teki Basheirista uuden lähestymiskieltohakemuksen, jota ei koskaan ehditty käsitellä oikeudessa. Nainen kirjoitti, että mies oli jatkanut kontrollointia, häirintää ja uhkailua.

Naisen mukaan Basheir oli myös uhannut lapsia Sudaniin viemisellä ja ympärileikkauksella sekä sanonut, että tappaa naisen.

Helmikuun alussa Basheir lähti seuraamaan naista Vaasan keskustassa keskellä päivää. Hän nousi samaan bussiin ja seurasi naista tämän kotitalolle.

Talon tuulikaapissa hän kävi naisen kimppuun. Käräjätuomion mukaan Basheir löi naisen päätä seinään, kuristi tätä ja hakkasi hedelmäveitsellä kaulaan ja päähän. Veriteon jälkeen Basheir soitti itse hätäkeskukseen ja tuttavalleen. Oikeudenkäynnissä tuttava kertoi, että mies oli nimittänyt puhelussa ex-vaimoaan saatanaksi.

Käräjäoikeus katsoi, että teko oli erityisen raaka ja sitä edelsi vakaa harkinta. Mies oli muun muassa tehnyt nettihakuja naisen rankaisemisesta sekä siitä, mikä on Suomessa rangaistus taposta.

Oikeudenkäynnissä Basheir kiisti murhasyytteen ja katsoi syyllistyneensä enintään tappoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.