Facebook on harmaantuva somekanava – älypuhelin löytyy yhä iäkkäämpien kädestä

Lapsenlapset kouluttavat mummoja ja vaareja pikaviestien käyttöön.

Helsinki

Iäkkäämmätkin näpyttelevät älypuhelimia yhä useammin, nuoret taas pitävät Facebookiakin vanhanaikaisena. Muun muassa tämä selviää Elisan tuoreesta Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksesta.

Tutkimus tarkastelee suomalaisia älypuhelimen käyttäjiä. Sen perusteella näyttää, että vanhemmat ikäluokat ovat siirtyneet yhä enemmän käyttämään älypuhelinta.

Tilastokeskuksen mukaan kasvuvauhti on noin 100 000 yli 50-vuotiasta vuodessa.

Pikaviestejä lähettävien määrä on lähes kaksinkertaistunut. Vanhemmalla väestöllä pikaviestinten käyttö on erityisen tärkeää yhteydenpidossa perheen kanssa.

Yli 65-vuotiaista kyselyyn vastanneista joka kolmas chattailee Whatsappissa lastenlastensa kanssa. Lapset ja lapsenlapset näyttävät lisäävän pikaviestien käyttöä erityisesti naisilla.

– Näyttää siltä, että kun vanhemmat sukupolvet ovat oppineet älylaitteiden käytön, yhteydenpito on parantunut, arvioi Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Virkin mukaan lapsenlapset näyttävät kouluttaneen isovanhempansa pikaviestinten käyttöön, jotta nämä voisivat olla yhteyksissä lapsenlapsiinsa ja toisinpäin.

– Lapsenlapsi näyttää kouluttavan isovanhempansa paremmin kuin aikuinen lapsi.

 

Tekstiviesti ja Facebook nuorille vanhanaikaisia

 

Perinteinen puhelu on suosituin mobiililaitteiden käyttötapa vain yli 50-vuotiaiden joukossa.

Nuoret viestivät kuvien kautta. Instagram on suosituin älypuhelimen käyttötapa 15–17-vuotiaiden joukossa, minkä jälkeen perässä seuraavat Snapchat ja Youtube.

Facebook näkyy menettävän suosiotaan nuorten keskuudessa. Alle 25-vuotiaiden joukossa se ei pääse edes viiden suosituimman älypuhelimen käyttötavan joukkoon.

– Facebookin käyttöä näytetään pitävän nuorten keskuudessa vanhanaikaisena, sanoo tutkimusjohtaja Minna Virtanen.

Tämä myötäilee myös kansainvälisiä suuntauksia. Markkinatutkimuskeskus eMarketerin mukaan enää alle puolet amerikkalaisteineistä käy Facebookissa edes kerran kuukaudessa. 

Eniten Facebookia käytetään viikoittain 26–40-vuotiaiden joukossa, mutta hekin suosivat netissä surffailua, pikaviestejä ja jopa perinteisten puheluiden soittamista Facebookin ohi.

Myös perinteiset tekstiviestit ja puhelut menettävät jatkuvasti suosiotaan. Joka toinen alle 25-vuotias ei lähetä tekstiviestiä edes viikoittain.

 

Älypuhelin koukuttaa

 

Toinen kansainvälisesti korostuva trendi on yksityisyys ja turvallisuus, joka näkyy nyt rantautuneen Suomeenkin, sanoo Virtanen. Kuvia jaetaan nykyisin enemmän Whatsappin kaltaisissa yksityisemmissä kanavissa.

– Kuvien jakamisen riskit tunnutaan ymmärtävän nyt paremmin, Virtanen sanoo.

Kun vanhemmat ovat siirtyneet käyttämään älylaitteita, myös kokemus riippuvuudesta on lisääntynyt. Nyt myös muut kuin teinit kokevat olevansa riippuvaisia älypuhelimesta, mikä on muutos neljän vuoden takaiseen. 41 prosenttia 26–40-vuotiaista naisista kokee olevansa riippuvainen älypuhelimista, samanikäisistä miehistä noin kolmannes.

Vuonna 2014 luvut olivat samassa ikäluokassa naisilla 11 prosenttia ja miehillä 9 prosenttia.

Elisan Näin Suomi kommunikoi -tutkimukseen vastasi 1 400 ihmistä. Tutkimuksen suunnittelusta ja analyysista vastasi Prior Konsultointi Oy, ja aineistonkeruu toteuttiin Bilendi Oy:n nettipaneelissa toukokuussa 2018. Tutkimus toteutettiin viidennen kerran.

Virhemarginaali on 2,6 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Matkapuhelin särkyy tai varastetaan useimmin heinäkuisena lauantaina