Facebook tuli jopa uniin – jyväskyläläistutkimuksen mukaan sosiaalinen media saattaa aiheuttaa riippuvuutta ja teknostressiä

Facebookin käyttö saattaa aiheuttaa riippuvuutta ja teknostressiä, selviää Tiina Koskelaisen Jyväskylän yliopistossa tehdystä tuoreesta väitöstutkimuksesta. Sen mukaan osa käyttäjistä koki Facebookin ilmoitukset jopa niin stressaavina, että ne vaikeuttivat heidän unensaantiaan ja keskittymistään.

– Eräs vastaajista kertoi, että vaikka hän tietää, ettei hänen tarvitse reagoida saamiinsa viesteihin heti, tieto vastaamattomista viesteistä häiritsi jopa hänen nukahtamistaan, Koskelainen kertoo esimerkin teknostressistä.

Moni koki viettävänsä sosiaalisessa mediassa (some) liikaa aikaa. Vastaajat kertoivat kaivavansa puhelimen esiin rutiininomaisesti aina syödessään tai odottaessaan. Matkapuhelimeen tulevia ilmoituksia ei voi jättää huomiotta, vaan ne on avattava heti.

– Osa koki sosiaalisen median seuraamisen häiritsevän opiskelua, työntekoa ja perhe-elämää. Yksi vastaaja kertoi käyttävänsä Facebookia jopa autoillessaan, toinen silloin, kun olisi pitänyt olla lapsen kanssa.

Selviytymiskeinoina vastaajat vaimensivat sosiaalisen median sovelluksia tai poistivat ne puhelimistaan kokonaan. Ääritapauksissa tili saatettiin sulkea määräajaksi tai poistaa kokonaan. Kaikki kuitenkin palauttivat tilin käyttöön myöhemmin tai perustivat uuden, Koskelainen kertoo.

Koskelaisen mukaan on vastaajakohtaista, mikä koettiin liialliseksi sosiaalisen median käytöksi. Käyttäjät siis vertasivat somessa kuluttamaansa aikaa standardeihin, jotka he olivat itselleen asettaneet.

– Osa kävi vain pari kertaa päivässä Facebookissa, mutta piti sitä liikana. Osa taas kulutti siellä hyvin paljon aikaa päivittäin, mutta ei kokenut sitä ongelmaksi, Koskelainen toteaa.

KTM Tiina Koskelaisen tietojärjestelmätieteiden väitöskirjan "Toward a stage theory of adaptive social media use: explaining change Facebook" tarkastustilaisuus on pe 21.9.

Kysely: Käytätkö mielestäsi liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa?

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .