Facebookissa huijataan taas: tämä nainen on sekä Louise, Viviana että Jette

Olemattomia arvontoja mainostavia uusia ryhmiä putkahtelee sosiaaliseen mediaan kuin sieniä sateella.

Suomalaisia Tuotetestaajia -niminen ryhmä markkinoi nyt aktiivisesti arvontojaan: yhteisöpalvelu Facebookissa ryhmä nauttii jopa maksetusta näkyvyydestä käyttäjien uutissyötteessä. Kyseisessä ryhmässä on noin 5 000 jäsentä.

Pikainen googletus kuitenkin kertoo karun faktan. Uusimpana päivityksenä kyseinen ryhmä kertoo Louise-nimisen naisen voittaneen arvonnasta 4 000 euroa. Kun naisen kasvot laittaa Googleen, vastaus on tyly: hän on myös 35 000 euroa voittanut Jette ja Euroviisuihin liput voittanut Viviana.

Todennäköisesti kyseisen kaltaisilla ryhmillä edesautetaan yhteystietokauppaa. Tiedot syöttämällä voi altistua sille, että tiedot kaupataan eteen päin markkinointitutkimuksen merkeistä, mikä taas tarkoittaa jatkossa roskapostin saamista.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta kehotetaan olemaan osallistumatta kilpailuihin tai arvontoihin, joiden todenperäisyydestä ei ole varmuutta. Aiheesta löydät lisää tästä.

Lue vielä alla olevalta listalta tuntomerkit, jotka toistuvat usein vastaavanlaisten ryhmien kohdalla.

Milloin hälytyskellojen pitäisi soida?

1. Päävoitto on jotain käsittämättömän hienoa

Mökkikansa, Kesä ja kärpäset sekä muut tämän kaltaiset ryhmät kertovat arpovansa sivuillaan mökkejä, saunoja, autoja, uima-altaita, 10 kiloa suomalaista marjaa, huonekaluja, kesäkeittiöitä... On eri asia, mikäli kesäkeittiö on arvonnassa keittiökalusteita myyvän yrityksen sivuilla. Kuvat on usein vain varastettu internetistä.

2. Päivämäärät eivät pidä

Arpajaisiin asetettu päivämäärä alkaa venyä. Ensin halutaan 5 000 tykkääjää tiettyyn päivämäärään mennessä, sitten salakavalasti saman arvonnan päivämäärä muuttuukin viikkoa myöhemmäksi ja tykkääjien raja 10 000:een. Jos epäilet, pane arpajaispäivitys seurantaan ja katso, mitä sille tapahtuu.

3. Itse arpajaiset suoritetaan jollain epämääräisellä sivustolla

Useassa päivityksessä kehotetaan tykkäämään ja jakamaan, mutta silti arpajaiset suoritetaan jollain ulkopuolisella sivustolla. Onko sivusto uskottava, esimerkiksi osoitteen perusteella jonkin yrityksen oma, vai kysymyksiä herättävä tietojen keräämiseen tarkoitettu sivu?

4. Tykkäämisellä ja jakamisella... osallistunko?

Ilmoitetaanko arpajaisten yhteydessä, että arvonta suoritetaan "kuvaa tykänneiden ja sen jakaneiden kesken"? Monet arvonnat kehottavat kyllä käyttämään kaikki voimakeinot päivityksen Facebook-näkyvyyden lisäämiseksi, mutta tosiasiassa arvonnan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

5. Voittajia ei ilmoiteta

Tietoa arpajaisten voittajista ei kerrota missään. Ulkoisella, linkin takaa löytyvällä sivustolla kerrotaan Marketan Turusta voittaneen 6 500 euroa – mutta kun hänen kuvansa syöttää Googlen kuvahakuun, hän on myös Pirjo Keiteleeltä sekä Hanna Oulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näistä arvonnoista Facebookissa et voita yhtään mitään – Tukit vain sähköpostisi