Farkut vaihtuvat verkkarihousuun puolessa tunnissa – moni suomalainen asuu lähellä mökkiään

Suomalaisen keskimääräinen mökkimatkan pituus on 38 kilometriä.

Valtaosa suomalaisista matkustaa vapaa-ajan asunnolleen vain noin puoli tuntia, kertoo Tilastokeskus asiantuntijablogissaan. Suomalaisen keskimääräinen mökkimatkan pituus on 38 kilometriä.

Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä, sillä esimerkiksi Uudellamaalla matkaa mökille kertyy noin 130 kilometriä. Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla mökkimatkat taas jäävät alle kahdenkymmenen kilometrin mittaisiksi.

Mökkien määrässä mitattuna suurimmaksi kunnaksi Mikkelin ohi nousi tänä vuonna Kuopio. Juankosken liityttyä Kuopioon vuoden alusta mökkimäärä kunnassa nousi yli kymmeneentuhanteen.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli 500 000 mökkiä. Mökkibarometri 2016 -tutkimus arvioi, että näiden ulkopuolelle jää vielä noin 100 000 tilastoimatonta mökkiä.

 

Loma-asuntojen rakentaminen laiskistunut

 

Mökkirakentaminen on hiipunut 1990-luvun huippuvuosista. Mökkejä rakennetaan vuosittain enää 2 000–3 000, kun kaksi vuosikymmentä sitten niitä valmistui vielä noin 8 000 vuodessa. Uusia mökkejä on rakennettu 2010-luvulla eniten Etelä-Savoon, Lappiin ja Varsinais-Suomeen.

Tavanomainen mökki on Tilastokeskuksen mukaan noin 50-neliöinen. Trendinä vaikuttaisi kuitenkin olevan myös loma-asuntojen koon kasvattaminen. 2010-luvulla valmistuneiden mökkien pinta-ala on kasvanut 70 neliömetriin.