Festareilla joka kolmas bilettää selvin päin

Festivaalit ei näyttäydy normaalia suurempana ympäristönä päihteiden ja huumeiden käytölle. Huumeet näkyvät festareilla ja päihteitä käytetään runsaasti, mutta varsinaiset ensikokeilut tehdään muissa vapaa-ajan riennoissa. Tämä käy ilmi Youth Against Drugs ry:n tekemästä nuorille ja nuorille aikuisille suunnatusta kyselystä.

Kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia oli törmännyt kannabiksen käyttöön festareilla. Vastaajista alle kolmasosalle oli myös tarjottu huumeita. Tärkeimpinä syinä huumeiden käyttöön festareilla nähtiin se, että niistä haetaan erityisiä fiiliksiä ja kokemuksia. Toiseksi yleisimpänä syynä käyttöön nähtiin puhtaasti halu olla sekaisin. Kaiken kaikkiaan huumeiden käyttö festivaaleilla on vähentynyt, mutta alkoholin osuus on kasvanut. Festareiden päihdekeskeistä mainetta kuitenkin haastaa se, että lähes joka kolmas kyselyyn vastanneista ei tarvitse päihteitä hyvään festarikokemukseen.

Vaihtoehdoksi päihteille kyselyssä ehdotettiin musiikkifestivaalien oheistoimintaa ja terveitä elämyksiä, kuten urheilua, kulttuuria sekä leikkimielisiä pelejä ja kilpailuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.