Fillaripoliisit palasivat Jyväskylän kaduille

Polkupyöräpoliisit palasivat Keski-Suomen katukuvaan vuoden tauon jälkeen tänä kesänä. Seuraavan kerran pyöräilevän poliisin voi tavata viimeistään lauantaina Äänekoskella Poliisin päivässä, kertoo komisario Juha Mäntynen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Viime kesänä pyöräpoliisit olivat maakunnassa harvinainen näky, koska silloin toiminnassa mukana olleiden poliisien toimenkuvaa muutettiin. Osa polkupyörän selässä toimineista poliiseista siirtyi esimerkiksi tutkintatehtäviin.

 

Ihan joka päivä poliisit eivät vieläkään fillaroi vastaan, sillä hälytystehtävät menevät pyöräpartioinnin edelle, Mäntynen kertoo.

– Aina mahdollisuuksien mukaan ja kun tarvetta ilmenee, irrotamme partion pyörän selkään. Välillä etukäteen sovittuja pyöräpartiointeja joudutaan kuitenkin perumaan akuutimpien tehtävien tieltä. Meillä on rajallinen määrä henkilöstöä, joten ihan joka koulun nurkalle meillä ei ole polkupyöräpoliisia asettaa, Mäntynen sanoo.

Myös sää ja etäisyydet vaikuttavat polkupyörien käyttöön.

– Jos rankkasadetta on luvassa koko päiväksi, ei partiota laiteta matkaan pyörällä. Autolla polkupyörät voidaan kuljettaa kauemmaksikin, mutta kovin hiljaisille alueille pyöräpoliiseja ei kannata lähettää liikennettä valvomaan. Jyväskylän kaupungin tai muiden taajamien alueella taas pyörien käyttö on monesti järkevää, sillä yhteydet ovat hyvät ja välimatkat lyhyitä.

 

Polkupyöräpoliisitoiminta on Mäntysen mukaan poliisille ennen kaikkea ennaltaehkäisevää työtä. Sillä lisätään poliisin tavoitettavuutta ja läsnäoloa kaupungissa ja ihmisten arjessa. Etenkin kevyen liikenteen valvontaan polkupyörä on erityisen mainio väline.

– Pyöräpoliisit liikkuvat tapahtumissa, puistoissa ja koulujen lähettyvillä sekä paikoissa, joihin autolla on vaikeampi päästä. Pyörällä pystytään hoitamaan joitakin hälytyksiäkin liittyen esimerkiksi häiriökäytökseen tai vaikkapa julkijuopotteluun, Mäntynen summaa.

Mäntysen mukaan polkupyöräpoliiseiksi on nimetty poliiseja, jotka ovat osoittaneet kiinnostuneisuutta ja sitoutuneisuutta toimintaan.

 

Erityisen toivottuja vieraita fillaripoliisit ovat Mäntysen kokemuksen mukaan erilaisissa perhetapahtumissa.

– Poliisin saapuminen pyörällä yllättää monet. Lapset, ja mikseivät aikuisetkin, yllättyvät nähdessään poliisin tulevan pyörällä. Sitten katsotaan yhdessä fillareita ja jutellaan pyöräilystä, komisario Juha Mäntynen kertoo.

Jyväskylän poliisi sai heinäkuussa lahjoituksena kaksi sähköavusteista polkupyörää. Ne ovat olleet Mäntysen mukaan käytössä poliisin vanhojen pyörien rinnalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .