Finavian ex-puheenjohtajaa kuullaan omistajaohjauksesta

Eduskunnan tarkastusvaliokunta jatkaa tänään valtion lentoasemayhtiö Finavian omistajaohjauksen arviointityötä. Käytännössä valiokunta pyrkii selvittämään, ohjasiko liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ja hänen ministeriönsä Finavian hallitusta asiattomasti niin sanotussa johdannaissotkussa.

Berner on kiistänyt, että olisi puuttunut asiattomasti Finavian hallituksen päätöksiin.

Finavian hallitus päätti viime joulukuussa, että aiemmat johdannaiskanteet tilintarkastusyhtiötä ja vastuullista tilintarkastajaa vastaan perutaan ja uusia kanteita aiempaa johtoa vastaan ei nosteta. Spekulatiiviset johdannaiset tuottivat Finavialle 34 miljoonan euron tappiot vuosina 2009-2011.

Valiokunta kuulee tänään Finavian hallituksen entistä puheenjohtajaa Riitta Tiuraniemeä ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikköä Eero Heliövaaraa.

Hallituksen puheenjohtajana toiminut Tiuraniemi on kokenut, että ministeri pyrki painostamaan Finavian hallitusta. Tiuraniemen mukaan ministeriön olisi pitänyt halutessaan kumota hallituksen kannepäätökset ja ottaa siitä vastuu yhtiökokouksella tai omistajan virallisella menettelyohjeella.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) arvioi eilen, että valiokunnan selvitys Finavia-vyyhdestä valmistuu marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.