Finnairilla ei lentoja yli Siinain – kolme yhtiötä keskeyttänyt lentonsa alueella

Egyptissa Siinain niemimaalla lauantaina sattunut koneturma ei vaikuta suomalaisiin loma- eikä reittilentoihin.

Suomalaisyhtiö Finnairilla ei ole lentoja Egyptiin eikä Siinain ylitse. Myöskään Suomessa toimivista matkanjärjestäjistä Finnmatkoilla ja Tjäreborgilla ei ole lentoja Siinain yli.

– Tämä ei ole uusi päätös, vaan se on ollut käytäntömme jo jonkin aikaa, kertoi Finnmatkoja edustavan TUI Nordicin viestintäpäällikkö Mathias Bergendahl.

Siinain eteläkärjen Sharm-el-Sheikh ei lukeudu Finnmatkojen kohteisiin. Yhtiön Egyptin-kohteista Marsa Alam ja Hurghada ovat Punaisenmeren toisella puolen.

Tjäreborgin lentoyhtiö Thomas Cook Airlines Scandinavia ei lennä Siinain yli. Aurinkomatkat taas ei tee lainkaan matkoja Egyptiin.

Ulkomaiset lentoyhtiöt Emirates, Lufthansa ja Air France-KLM ilmoittivat, etteivät lennä Siinain niemimaan yli ennen kuin venäläisen matkustajakoneen putoamisen syy on selvinnyt.

Venäläisen Kogalymavia-yhtiön kone oli matkalla Sharm el-Sheikhistä Pietariin, kun se putosi lauantaiaamuna Siinain niemimaalle ja 224 ihmistä kuoli.

Äärijärjestö Isis kertoi tuoreeltaan pudottaneensa koneen, mutta väitettä ei pidetä uskottavana muun muassa siksi, ettei Isisin taistelijoilla ole aseistusta, jolla yhdeksän kilometrin korkeudessa lentänyt kone olisi voitu pudottaa.

Konevalmistajalta ei erityisohjeita

Venäjän viranomaiset kielsivät Kogalymavia-yhtiötä käyttämästä toistaiseksi samanlaisia lentokoneita kuin turmakone oli, kertoi uutistoimisto Interfax. Venäläisyhtiö itse ei ollut uutistoimisto RIA Novostin mukaan kuitenkaan saanut tietoa siitä, ettei se saisi käyttää A321-konetyyppiä.

World Airline Newsin mukaan 18-vuotiaan turmakoneen malli oli Airbus A321-231. Finnairilla on samaa konetyyppiä viisi kappaletta. Ne ovat korkeintaan parin vuoden ikäisiä. Konemallin käyttö suomalaisyhtiössä jatkuu normaaliin tapaan. Kyseessä on hyvin laajasti lentoyhtiöiden käytössä oleva kone.

– Ei ole tullut mitään sellaista tietoa tai ohjeistusta, joka vaikuttaisi tämän konetyypin lentoihin meillä. Myöskään koneen valmistajalta ei ole tapauksen vuoksi tullut mitään erityisohjeita, kertoi Antti Miettinen Finnairin viestinnästä STT:lle.

Uhrien etsintöjä laajennettiin

Sekä venäläisten että egyptiläisten onnettomuustutkijoiden oli määrä aloittaa lentokoneen mustien laatikoiden tutkiminen sunnuntaina. Tutkimiseen kuluu päiviä. Mustien laatikoiden toivotaan tuovan selvyyttä siihen, miksi kone putosi Siinain vuoristoseudulle.

Venäjän hätätilaministeriön mukaan 120 uhrin ruumiit olivat valmiina lennätettäviksi Pietariin joko myöhään sunnuntaina tai maanantaiaamuna. Egyptin viranomaiset kertoivat sunnuntaina laajentavansa uhrien etsintöjä, koska vasta 163 uhria 224:stä oli löydetty turmapaikalta ja sen ympäristöstä.

Venäläistutkijoiden mukaan koneen lentäjät olivat hiljattain käyneet lääkärintarkastuksessa. Mitään poikkeavaa ei ollut löytynyt.

Venäjällä vietettiin sunnuntaina surupäivää turman takia. Hallintorakennukset suruliputtivat, ja viihdeohjelmat peruttiin valtiollisilta tv-kanavilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.