Finnairin kapteeni oli lähdössä yli kahden promillen humalassa Rooman-lennolle, sai potkut ja käräjillä ehdollista vankeutta

Finnairin entinen lentäjä on tuomittu kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen, koska hän oli lähdössä päihtyneenä lennolle. Kyse oli viime elokuisesta Finnairin lennosta Helsingistä Roomaan, jolle 44-vuotias kapteeni oli lähdössä tuomion mukaan yli kahden promillen humalassa.

Kapteeni oli ennen kiinnijäämistään ehtinyt pitää perämiehen kanssa palaverin lentoon liittyvistä asioista, minkä lisäksi hän oli siirtynyt koneeseen ja tehnyt sille ulkoisen tarkastuksen. Myös matkustajia oli saapunut koneeseen ennen kuin kapteenilla kävi käry.

Ilmoituksen päihde-epäilystä teki toinen Finnairin työntekijä. Paikalle hälytettiin poliisipartio, joka puhallutti kapteenin. Finnair purki tapauksen jälkeen lentäjän työsuhteen.

Tuomion mukaan entinen kapteeni tunnusti oikeudessa syyllisyytensä. Mies kuitenkin pyysi, että rangaistusta kohtuullistetaan sen vuoksi, että hän on menettänyt tapauksen vuoksi työpaikkansa ja lentolupakirjansa. Miehen mukaan hän enää voi toimia ainoassa ammatissa, johon on saanut koulutuksen.

"On täytynyt ymmärtää, mitä teosta seuraa"

Oikeuden mukaan rangaistuksen kohtuullistamista puolsi kyseisessä tapauksessa aiheutuneiden seuraamusten ankaruus. Toisaalta taas oikeus kiinnitti huomiota siihen, että lentoliikenteessä noudatetaan alkoholin täysikieltoa ja mies on ammatiltaan lentokapteeni.

–  Hänen on täytynyt ymmärtää, että työsuhteen purkaminen ja lentolupakirjan menettäminen ovat hänen tekonsa hyvin todennäköisiä seuraamuksia, oikeus totesi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoikin, ettei rangaistuksen kohtuullistamiselle on edellytyksiä. Oikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus ilmaliikennejuopumuksesta on tässä tapauksessa kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Syyttäjä vaati kapteenille vähintään 80 päivää ehdollista vankeutta sekä vähintään 50 päivän suuruista oheissakkoa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .