Finnwatchin tutkija Andy Hallille ehdollinen tuomio ananasmehujutussa Thaimaassa

Kanteet ovat seurausta raportista, joka toi esiin epäilyjä vakavista ihmisoikeusloukkauksista Natural Fruitin ananasmehutehtaalla.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin brittitutkija Andy Hall on saanut neljän vuoden vankeusrangaistuksen ja sakkoja tuomioistuimessa Thaimaassa. Tuomio on ehdollinen. Jos Hall ei syyllisty kahtena ensimmäisenä vuotena rikoksiin, hän ei joudu vankilaan. Muuten hän joutuu kärsimään koko tuomion.

– Tuomiota on alennettu kolmeen vuoteen, koska hän on ensikertalainen, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tuomio liittyy ananasmehutehdas Natural Fruitin nostamaan oikeusjuttuun. Hallin katsottiin syyllistyneen kaikkiin syytteen rikoksiin eli kunnianloukkaukseen ja raportin levittämiseen netissä.

– Tällaista tulosta ei odotettu, koska on selvää, että Finnwatch on vastannut raportin levittämisestä ja julkaisemisesta nettiin. Hall on ainoastaan haastatellut työntekijöitä, jotka todistivat oikeudessa, että tehtaan olot olivat raportin kuvaaman kaltaiset, Vartiala jatkaa.

Vartialan mukaan tämä on surullinen päivä ihmisoikeuksille ja sananvapaudelle Thaimaassa.

Tuomiosta valitetaan

Hall valittaa tuomiosta. Finnwatch aikoo jatkaa oikeustaistelua.

– Tämä on ollut jo neljättä vuotta meille aikamoinen taakka. Se taitaa olla sen tarkoituskin. Tämä on oikeudellista häirintää, jolla yritetään häiritä aktivistien ja kansalaisjärjestöjen työtä.

Vartialan mukaan tapaus lähettää ikävän viestin ihmisille, joilla ei ole kansainvälistä tukea ja resursseja käydä oikeustaisteluja.

– Thaimaassa monet, jotka näkevät tai kokevat ihmisoikeusloukkauksia, varmasti miettivät, avaavatko suunsa vai ovatko hiljaa.

Suomeen ehkä tällä viikolla

Tällä hetkellä Hall on edelleen vangittuna, mutta hän vapautuu maksettuaan sakkoa 150 000 bahtia eli vajaat 4 000 euroa. Hallin pitäisi matkustaa Suomeen kuluvan viikon aikana, mutta vielä on epäselvää, saako hän matkustusluvan.

– Hän tulee vain käymään Suomessa mutta palaa Thaimaahan.

Vartiala toivoo, että tällä viikolla Finnwatch saa käsiinsä koko thainkielisen dokumentin, josta näkyisi tarkkaan tuomion sisältö.

– Olemme pyytäneet sitä, ja toivottavasti saamme sen pian.

Thaimaalaisyhtiö Natural Fruit on nostanut useita oikeusjuttuja Hallia vastaan helmikuun 2013 jälkeen. Kanteet ovat seurausta Finnwatchin Halvalla on hintansa -raportista, joka toi esille epäilyjä vakavista ihmisoikeusloukkauksista yhtiön ananasmehutehtaalla. Raportti osoitti, että tehtaassa työskenteli maahan salakuljetettuja paperittomia siirtolaisia ja lapsia. Heille ei maksettu lainmukaisia minimipalkkoja eikä myönnetty vuosilomia.

– Siviilioikeusjuttuja on kaksi. Toinen koskee al-Jazeera-kanavalle annettua haastattelua ja toinen raportin julkaisemista nettiin, Vartiala summaa.

Hän jatkaa, että siviilioikeusjutut etenevät nyt, kun tämä tuomio tuli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.