Fitness-kunnon haku heikentää nuorten naisten terveyttä, esittää vastapalkittu jyväskyläläistutkimus

Tiukka valmistautuminen fitness-kisaan voi heikentää urheilijan terveyttä. Vaaraksi on kovan harjoittelun ja niukasti energiaa sisältävän dieetin yhdistelmä. Kisadieetti järkyttää urheilijan immuunijärjestelmää, ja sen palautuu ennalleen neljän viiden kuukauden kuluttua dieetin jälkeen. Tämä kävi ilmi Heikki Sarinin tutkimusryhmineen Jyväskylän yliopistossa tekemässä liikuntalääketieteellisessä tutkimuksessa.

Se voitti ensimmäisen palkinnon Vuoden 2018 liikuntalääketieteellinen tutkimus -kilpailussa, jonka järjestivät Liikuntatieteellinen Seura ja Liikuntalääketieteen keskukset. Kisaan osallistui 55 suomalaista liikuntalääketieteellistä tutkimusta.

Tutkimuksessa oli mukana nuoria fitness-urheilua harrastavia naisia. Heiltä tutkittiin kovan harjoittelun ja tiukan dieetin vaikutuksia elimistöön ja immuunijärjestelmään. Tutkimuksessa havaittiin, että kisakuntoon valmistautuminen vaikuttaa moniin systeemibiologisiin tekijöihin kuten valkosoluihin, sytokiineihin, IgG-glykomiin ja transkriptomiin.

Tutkimuksessa todetaan, että useita kuukausia jatkunut kova harjoittelu ja merkittävä painonpudotus vaativat elimistöltä yhtä pitkän ajan palautua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .