Flunssakausi pitänyt verenluovuttajat kotona

Suomessa jylläävät tartuntataudit ovat vähentäneet verenluovuttajien määrää merkittävästi. Veripalvelun mukaan veriryhmien A+ ja O+ tilanne on nyt kriittinen, ja tilannetta vaikeuttaa vielä tulossa oleva pääsiäisviikko.

Tavallisesti arkipäivisin veripalvelulla on noin tuhat luovuttajaa päivässä, mutta viime aikoina verta on saatu kerättyä 700–800 pussia päivässä. Veripalvelun mukaan verta tarvittaisiin tämän viikon lopulla ja pääsiäisviikolla noin 1 500 pussia päivässä, jotta sairaaloiden tarve täyttyisi.

Lisäksi verivalmisteiden menekki on alkuvuonna ollut suurta verrattuna siihen, kuinka paljon verta luovutetaan. Esimerkiksi syöpää sairastaville tärkeitä verihiutaleita on toimitettu sairaaloille alkuvuonna viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Yleensä veripalvelulle on varastojen huvetessa apua paikallisista kampanjoista ja verenluovuttajille lähetettävistä henkilökohtaisista kutsuista. Nyt tilanne ei ole niillä korjaantunut, sillä monet säännöllisesti luovuttamassa käyvät eivät ole voineet luovuttaa sairauksista aiheutuvien karenssiaikojen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.