Fosforia valunut Päijänteeseen jo viikon – vaikutukset vesistöön selvitetään

Jyväskylässä Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla on meneillään häiriö, jonka vuoksi Päijänteeseen valuu käsiteltyä jätevettä, jonka fosforista on poistettu vain 58–68 prosenttia.

Yleensä fosforista on poistettu 95–97 prosenttia. Häiriö johtuu Nenäinniemen jätevedenpuhdistamon saneeraustöistä, joiden vuoksi tiettyjä osia puhdistamosta on pitänyt ajaa vajaalla kapasiteetilla.

Fosfori on ravinne, joka tulee jäteveteen ihmisten ulosteista ja virtsasta sekä pesuaineista. Se aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä.

Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Petri Tuominen kertoo, että poikkeustilanne on jatkunut viikon.

Ongelma alkaa korjaantua ensi viikolla

Ongelmat aiheutti niin sanottu ilmastusallas. Tuominen kertoo, että sen kapasiteetti saadaan täydelle teholle ensi viikolla. Fosforin poiston teho ei kuitenkaan palaudu normaaliksi kertalaakista, vaan pikku hiljaa. Toipumista hidastaa kylmien sulamisvesien suuri osuus jätevirrassa.

Heikentyneen käsittelytehon vaikutuksia vesistöön selvitetään heti, kun jäätilanne antaa myöten. Vedestä otettavilla näytteillä selviää, kuinka paljon fosforia vesistöön on joutunut.

– Samalla selvitetään myös muun muassa orgaanisen aineen ja typen pitoisuudet, mutta fosfori on erityisesti sellainen, jonka pääsyä Päijänteeseen en pidä hyvänä, Tuominen sanoo.

Kevättulvat yksi syy

Ilmastusaltaassa puhdistetaan lika-aineita bakteerien avulla, ja se vaikuttaa myös jäteveden sisältämän fosforin poistoon. Tämän biologisen prosessin kapasiteettia on täytynyt rajoittaa saneeraustöiden takia.

Lisäksi kevättulvan mukana prosessiin pääsi tulvimaan kylmiä sulamisvesiä, jonka seurauksena myös fosforin poistoteho laski.

– Kylmä jätevesi vaikuttaa haitallisesti prosessin toimintaan. Bakteerit eivät viihdy niin hyvin kylmässä kuin lämpöisessä vedessä, Tuominen kertoo.

Häiriötä on lieventänyt mekaaninen kiekkosuodatus, jonka läpi vesi suodatetaan. Se ei kuitenkaan yksin riitä korjaamaan koko tilannetta.

Tuominen kertoo, että kapasiteetti on ollut normaalia alempi jätevedenpuhdistamolla koko vuoden. Tähän mennessä se ei kuitenkaan ole aiheuttanut ongelmia.

– Olemme yllättävän hyvinkin pärjänneet. Nyt kun oli saneeraustöissä menossa kriittiset vaiheet ja sitten alkoi nämä kevättulvat, niin se toi vähän liikaa muuttujia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .