Geenitestit halutaan laajempaan käyttöön

Ihmisten koko perimää koskeva tieto halutaan entistä laajempaan käyttöön julkisessa terveydenhuollossa. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi geenitestien lisäämistä julkisessa terveydenhuollossa.

Asiaa ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, joka on valmistellut Suomeen kansallista genomistrategiaa.

Geenitestien avulla potilaasta saadaan tietoa, joka mahdollistaa esimerkiksi kohdennetut seulonnat ja yksilöllisesti parhaiten tehoavat lääkkeet.

Geenitestejä tehdään tällä hetkellä Suomessa terveydenhuollossa jopa yli 200?000 vuodessa, mutta vain lääkärin lähetteestä, jos testiä tarvitaan sairauden hoitamiseen.

–?Genomitiedon laajempi käyttö mahdollistaisi myös sen, että ihmiset voivat ottaa huomioon perimänsä elintapojaan koskevissa valinnoissa, sanoo lääkintöneuvos Jaakko Yrjö-Koskinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Genomitiedon laajempi käyttö terveydenhuollossa vaatii monenlaisia muutoksia. Yrjö-Koskisen mukaan kyse on lakimuutosten lisäksi muun muassa henkilöstön valmiuksien parantamisesta sekä siitä, että ihmisten perimää koskevia tietoja säilytetään ja käytetään turvallisesti.

Tämän tarkemmin Yrjö-Koskinen ei voi asiaa vielä avata, sillä työryhmän ehdotusta kansalliseksi genomistrategiaksi ei ole vielä virallisesti julkistettu.

–?Strategia on laaja kokonaiskatsaus. Moni asia, muun muassa rahoitus, vaatii vielä tarkempaa jatkoselvittelyä.

Kansallinen genomistrategia julkistetaan kesäkuussa. Työryhmän ajatus on, että genomitietoa käytettäisiin laajemmin julkisessa terveydenhuollossa vuonna 2020.

Lue lisää sunnuntain painetusta Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.