Grahn-Laasonen ehdottaa rokottamista ehdoksi lapsilisille ja perhe-etuuksille

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa harkittavaksi, että lasten rokottaminen asetettaisiin ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille. Grahn-Laasosen mielestä on välttämätöntä löytää keinoja turvata rokotekattavuus, jotta lapsia voitaisiin suojella turvallisesti estettäviltä tartuntataudeilta.

–  Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta, Grahn-Laasonen sanoo kannanotossaan.

Valtaosa suomalaislapsista rokotetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, mutta rokotekattavuus on paikoin alentunut. Grahn-Laasonen pitää kehitystä huolestuttavana. Joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista saa tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen, kun riittävä kattavuus syntyisi vasta rokottamalla 95 prosenttia lapsista.

Grahn-Laasonen muistuttaa, että Suomen kansallinen rokotusohjelma on kattava ja sisältää rokotteita, joiden teho ja turvallisuus on selkeästi osoitettu. Rokotteet saa maksutta ja ne kustannetaan valtion budjetista kuten sosiaaliturva ja perhe-etuudet.

–  Juuri kattavan rokotusohjelman ansiosta vaaralliset tartuntataudit ja niihin liittyvät vakavat jälkitaudit on saatu Suomesta häviämään lähes kokonaan. Jos kattavuus alenee, voivat taudit palata, Grahn-Laasonen sanoi.

Pohjanmaan Luodossa rokottamaton lapsi sai tuhkarokkotartunnan, mikä on herättänyt pelkoa epidemian synnystä. Ministerin mielestä tilanne vaatii keskustelua keinoista, joilla voitaisiin estää rokotekattavuuden heikkeneminen.

–  Pienet lapset eivät voi itse päättää omasta terveydestään ja sen suojaamisesta. Vanhemmat ovat siitä vastuussa. Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty, Grahn-Laasonen pohti.

Rokotusten puolesta vedonneet myös Sipilä ja Saarikko

Kuluneella viikolla lasten rokottamisen puolesta ovat vedonneet myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Kumpikaan ei kannattanut rokotusten määräämistä pakollisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pitäisikö lasten rokottaminen olla edellytys lapsilisän maksamiselle?

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.