Häirintäsyytösten kohteena olevan vaasalaiskoulun rehtori: Luulin, että asia oli jo käsitelty

Yli 200 koulun entistä ja nykyisiä oppilasta on allekirjoittanut vetoomuksen seksuaalista häirintää vastaan koulussaan.

Häirintäsyytösten kohteena olevan Vaasan ruotsinkielisen normaalikoulun Vasa övningsskolan rehtori Bernt Klockars kertoo tienneensä, että koulussa on aikaisemmin tapahtunut häirinnäksi koettuja asioita.

Yli 200 koulun entistä ja nykyisiä oppilasta on allekirjoittanut vetoomuksen seksuaalista häirintää vastaan koulussaan, ja osa myös kertoo miesopettajan lähennelleen heitä itseään. Vetoomuksen koonnut oppilas lähetti allekirjoitukset ja nimettömiä kertomuksia sisältäneen vetoomuksen koululle ja medialle.

Klockarsin mukaan vetoomuksessa kerrotut asiat eivät olleet hänen tiedossaan siinä laajuudessa, mutta asia ei ollut täysin uusi.

– Joitain pieniä kevyitä signaaleja olen syksyn mittaan saanut.

Millaisia signaaleja?

– Että on tapahtunut aiemmin tällaista. Mutta uskoin siihen, että ne on käsitelty, että ne olivat pois päiväjärjestyksestä.

Klockarsin mukaan hän ei itse ryhtynyt aiemmin toimenpiteisiin, koska ajatteli edeltäjiensä käsitelleen jo asian.

– Asioita on kyllä kuultu, ja asioita on viety eteenpäin. Ei ehkä riittävästi mutta ainakin on kuultu ja viety eteenpäin.

Klockars ei halua kertoa, mihin ja millä tavalla oppilaiden kokemia asioita on ennen häntä viety eteenpäin.

Sisäinen selvitys aloitettu

Klockarsin mukaan koulussa on nyt aloitettu sisäinen selvitys. Häirintäsyytösten kohteena olevat opettajat selvitetään, ja heidän kanssaan puhutaan. Klockarsin tietojen mukaan häirintäsyytösten kohteena on "muutama" opettaja.

Koulun opettajille on lähetetty viesti, jossa kerrotaan nollatoleranssista häirinnän suhteen. Keskiviikoksi on suunniteltu, että asiaa käsitellään ryhmänohjaajien tunneilla oppilaiden kanssa.

Klockarsin mukaan koulu päättää sisäisen selvityksen pohjalta, aikooko se olla yhteydessä poliisiin.

Vetoomuksessa kerrottujen kokemusten perusteella oppilaat ovat yrittäneet viedä asiaa koulun johdolle, mutta ovat kokeneet, että asioihin ei ole puututtu.

Kertomuksissa oppilaat sanovat muun muassa opettajan vihjailleen, kosketelleen ja lähettäneen päivittäin viestejä. Vetoomuksen kokoajan, lukiolaisen Ellen Sahlströmin mukaan osa tapauksista ulottuu tähän syksyyn asti ja suurin osa allekirjoittajista on nykyisiä lukiolaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.