Häkämies rauhoittelee yrittäjäkohua: "Yhteistyötä tehdään hyvinkin tiiviisti"

EK:n eniten työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen arvosteli viikko sitten Suomen Yrittäjien agressiivista toimintaa.

Viime syksyinen keskustelu paikallisesta sopimisesta sai paljon huomiota ja kiristi Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomen Yrittäjien välejä. EK:n eniten työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen arvosteli viikko sitten Yrittäjien agressiivista toimintaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies korostaa, että Yrittäjät eivät olleet neuvottelupöydässä, mutta EK on neuvotteluorganisaatio, joka neuvottelee niissä raameissa, joka on käytettävissä. EK otti paikallisesta sopimisesta sen ratkaisun, mikä oli saatavissa.

– Pitää muistaa, että sen ratkaisun teki maan hallitus, hallitus päätyi tes-tiehen ja lakitie hylättiin, Häkämies muistuttaa.

Häkämiehen mukaan paikallinen sopiminen on esillä työaikalain uudistamisen yhteydessä sekä syksyllä käynnistyvällä tes-kierroksella.

– Molemmilla on selvät tonttinsa ja painotuseronsa. Yhteistyötä tehdään hyvinkin tiivisti, Häkämies kuvaa järjestöjen suhteita.

Kangerrellen syntyneeseen kilpailukykysopimukseen Häkämies on tyytyväinen. Työajan pidennys on mennyt kohtuullisen hyvin läpi ja yksikkökustannukset alenivat.

– Se on Suomen historian ensimmäinen reilusti miinusmerkkinen ratkaisu ja näillä prognooseilla otamme Ruotsin tänä vuonna kiinni ja Saksan 2019.

Häkämies kaipaa Suomen hallitukselta aktiivista otetta, kun EU neuvottelee Iso-Britannian EU-erosta. Hän jakaa neuvottelut kolmeen kauteen; eroprosessiin, siirtymäkauteen ja tulevaan diiliin, johon on vielä pitkä matka. Hän toivoo, että välivaiheessa sovellettaisiin mahdollisimman paljon nykykäytäntöä.

– Se aika tulee, jolloin tarvitaan luovia ajatuksia ja Suomen tulee olla tässä asiassa aktiivinen.

Häkämies arvioi että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mielenkiinto kohdistuu alussa Meksikoon ja Kiinaan. Häkämies toivoo, ettei Trump aloita kauppasotaa Kiinan kanssa.

– Aika näyttää, onko EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksessa etenemismahdollisuuksia. Toivon mukaan on, koska sillä on kasvua lisäävä vaikutus ja se antaa suomalaisyrityksille mahdollisuuden päästä vaikeille USA:n markkinoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.