Hän on Jyväskylässä karannut sarjakuristaja: uhreina oma äiti ja 12-vuotias

Laukaan avovankilasta karkuun lähteneellä sarjakuristajalla on rankka rikostausta. Michael Maria Pentholm, entiseltä nimeltään Jukka Torsten Lindholm, on surmannut kolme ihmistä ja syyllistynyt lukuisiin muihin vakaviin rikoksiin.

Vangin paosta uutisoi ensimmäisenä Seiska-lehti. Pentholm oli Laukaan avovankilan järjestämällä ostosreissulla Jyväskylän Prismassa tiistaina. Pentholm jätti palaamatta vankien kuljetukseen kaupassakäynnin jälkeen, eikä häntä ole toistaiseksi tavoitettu.

Pentholm on tuomittu kolmesta henkirikoksesta. Tällä hetkellä mies istuu Laukaan avovankilassa, koska hänet tuomittiin vuonna 2012 rikoksista, jotka hän teki henkirikostuomioidensa jälkeen.

Äidin nalkutus syy henkirikokseen

Pentholmin ensimmäinen uhri oli hänen oma äitinsä. Hän kuristi äidin vuonna 1985. Tuolloin mies oli 20-vuotias. Pentholm kertoi syyksi teolleen sen, että hän kyllästyi äidin nalkutukseen.

Näyttö ei heti riittänyt miehen tuomitsemiseen vankilaan äitinsä kuristamisesta. Jo seuraavana vuonna Pentholm syyllistyi uuteen henkirikokseen. Pentholm kuristi 12-vuotiaan tytön kuoliaaksi. Hän yritti kuristaa myös toisen tytön, mutta uhri pääsi pakenemaan.

12-vuotiaan kuoleman yhteydessä Pentholm tunnusti olevansa syyllinen myös äitinsä kuolemaan.

Surmasi seksistä kieltäytyneen

Pentholm pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 1992. Toukokuussa 1993 hän kuristi 42-vuotiaan naisen kangasvyöllä. Pentholm kertoi kuristaneensa naisen, koska tämä ei ollut suostunut sadomasokistiseen seksiin.

Pentholm istui vankilassa 15 vuotta ja pääsi koevapauteen 2010-luvun taitteessa. Vapaaksi päästyään hän syyllistyi jälleen uusiin vakaviin rikoksiin, muun muassa törkeään raiskaukseen.

Seiskan mukaan Pentholmin oli tarkoitus päästä Laukaan avovankilasta ehdonalaiseen ensi keväänä.

Vankilan apulaisjohtaja Petri Laitinen kommentoi Seiskalle, että mies on ollut jo pitkään avolaitoksessa.

– Yleensä jos vangin odotetaan olevan vaarallinen muille, häntä ei avoilaitokseen sijoiteta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .