Härski huijaus kiertää – Prisma ja Nordea varoittavat kuluttajia

"Useinkaan viestejä lähettäviä tahoja ei saada yrityksistä huolimatta kiinni."

Suomalaisia yritetään jallittaa tällä kertaa Prisma-kauppaketjun sekä Nordea-pankin nimissä kiertävillä sähköposteilla.

Prisman nimissä lähetetty viesti vaikuttaa pikaisesti katsottuna uskottavalta. Jyväskyläläisnaisen vastaanottamaan viestiin on kopioitu ketjun logo ja verkkosivun ulkoasu. Suomen kielikin on pitkälti oikeaoppista.

Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin soida, kun viestissä luvataan arvo-omaisuutta liki ilmaisena lahjana. Television saaminen yhden euron hintaan edellyttää viestikentässä olevan kahden linkin klikkaamista.

– Aika ajoin tuotemerkkejämme käytetään asiattomissa yhteyksissä. Tällä hetkellä tiedossamme on myös S-ryhmän nimissä kiertävä toinen huijaus, jossa luvataan lahjakortteja, SOK:n riskienhallinnan päällikkö Mikko Koskinen kertoi.

Koskisen mukaan keinot puuttua tapauksiin ovat hankalat, sillä useinkaan viestejä lähettäviä tahoja ei saada yrityksistä huolimatta kiinni. Viime kädessä asiasta tehdään tutkintapyyntö poliisille. Viesteissä mahdollisesti tulevia liitteitä tai linkkejä ei tulisi avata, eikä kysyjille lähettää luottokortti- tai pankkitietojaan.

Myös Nordean nimissä on viime päivinä lähetetty sähköpostiviestejä, jossa kehotetaan kömpelöllä suomen kielellä klikkaamaan linkkiä. Nordean viestinnässä todettiin maanantaina, ettei pankki lähetä koskaan sähköpostitse linkkejä verkkopankkiin kirjautumista varten.

– Erilaisia huijausviestejä on liikkeellä jatkuvasti eri pankkien nimissä. Huijausviesteissä saatetaan kysyä suoraan esimerkiksi pankkitunnuksia tai maksukortin tietoja. Joskus viesteissä voi myös olla linkki, jota klikkaamalla viestin vastaanottaja päätyy väärennetylle sivustolle, jossa näitä tietoja kalastellaan, Jon Paavilainen Nordean viestinnästä sanoi.

Hän kehottaa poistamaan kaikki epäilyttävät viestit.

– Jos asiakas epäilee antaneensa tunnuksiaan kalastelusivustoille, kannattaa soittaa oman pankin asiakaspalveluun välittömästi, Paavilainen kehotti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .