Hätäkeskuksen juhannus: 25 000 ilmoitusta, joissa yksi teema yli muiden

Juhannusviikonlopun hätäilmoitusten määrä oli hieman normaalia kesäviikonloppuna pienempi, hätäkeskukset kertovat. Torstain kello 16:n ja sunnuntain kello 7:n välisenä aikana hätäkeskuksiin tehtiin yhteensä noin 25 000 ilmoitusta. Määrä jäi selvästi vähäisemmäksi kuin viime vuonna, jolloin ilmoituksia tehtiin yli 30 000.

Ilmoituksissa yksi teema nousi selvästi yli muiden: ilmoituksen koskivat pääosin häiriökäyttäytymistä, joihin usein liittyi myös runsas alkoholin käyttö.

– Myös rattijuopumukset ja liikenneonnettomuudet näkyivät juhannuksen vietossa. Osa tehtävistä oli normaalia pitkäkestoisempia, sillä etenkään monet matkailijat eivät osanneet kertoa sijaintiaan. Myös ilmoittajien humalatilalla oli vaikutusta tehtävien kestoon, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta kertoo.

Useimmiten hätäkeskukseen soittaneet tarvitsivat apua joko poliisilta tai sairaankuljetukselta. 33 % puheluista välitettiin poliisille ja 25 % terveystoimelle. Viikonloppu vastasi tältä osin normaalia kesäviikonloppua.

– Juhannusajalle tyypillisenä haasteena ovat olleet yksittäiset ruuhkahuiput hätäpuhelujen määrässä, jolloin puhelujen vastausajat ovat olleet normaalia pidemmät. Torstai-iltapäivän ja sunnuntai-aamun välisenä aikana noin 94 prosenttiin hätäpuheluista kyettiin vastaamaan 10 sekunnissa. Normaalina kesäviikonloppuna vastaava prosenttiluku on ollut 90 %.

Normaaliin kesäviikonloppuun verrattuna puheluita oli kaikkiaan noin 12 % vähemmän.

– Itä-Suomessa, jossa oli runsaasti kesämatkailijoita ja mökkiläisiä, hätäilmoitusten määrä oli 7 prosenttia pienempi kuin tavallisena viikonloppuna. Uudellamaalla hätäilmoitusten määrä oli jopa 24 prosenttia normaalia kesäviikonloppua pienempi, Nieminen selventää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.