Hätäkeskuksen mobiilisovelluksella opastettu jo useita eksyneitä

Jo yli miljoona suomalaista on ladannut sovelluksen, joka paikantaa autettavan matkapuhelimen satelliittipaikannuksella.

Hätäkeskuksen 112 Suomi -sovellus on saanut kansalaisten keskuudessa hyvän vastaanoton, kerrotaan hätäkeskuspalveluista. Jo yli miljoona suomalaista on ladannut sovelluksen, joka paikantaa autettavan matkapuhelimen satelliittipaikannuksella. Sovellus välittää hätäpuhelun soittajan sijainnin automaattisesti hätäkeskukselle. Sovellus otettiin käyttöön vuonna 2015.

Hätäkeskuspalvelujen johtajan Marko Niemisen mukaan sovelluksen avulla on saatu esimerkiksi opastettua eksyneitä ihmisiä pois metsästä ilman että paikalle on lähetetty viranomaisia.

– Eksyneitä on voitu opastaa ilman että yksikään yksikkö on mennyt paikalle. Yhteiskunnan resursseja on varmasti säästetty moninkertaisesti siihen nähden, mitä tämä (sovellus) maksaa. Jos näilläkin keleillä joku eksyy metsään, on siellä nopeasti poliiseja, lentokalustoa ja vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Ne ovat aika kalliita operaatioita, Nieminen kertoo.

Käyttäjät ovat myös esittäneet sovellukseen kehitystoiveita, joita pohditaan.

– Esimerkiksi vaaratiedotteet voitaisiin saada push-viestinä heille, jotka ovat ladanneet sovelluksen. Muitakin viranomaisten tiedotteita voisi tulla sijaintipaikan mukaisesti.

Tekstiviestihätäilmoitus tulossa

Valmistelussa on myös 112-numeroon tehtävä tekstiviestihätäilmoitus, jonka on määrä tulla käyttöön uuden hätäkeskustietojärjestelmän rinnalle viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

– Aiemmin kaikilla hätäkeskuksilla on ollut oma numero tekstiviesteille. Eli periaatteessa tämä olisi voitu toteuttaa jo aiemmin, mutta meidän näkökulmastamme ongelma on se, että teleoperaattorit eivät voi ohjata tekstiviestejä suoraan oikean tapahtumapaikan hätäkeskukseen, Nieminen kertoo.

Ihmisten kiire näkyy Niemisen mukaan hätäpuheluissa.

– Kun kaikilla on mobiililaitteet taskussa, tehdään liikkeessä hätäilmoitus nopeasti. Tietenkin saamme tiedon tapahtumasta, mutta päivystäjien täytyy tehdä myös riskin arviointi ja arvioida tilanteen kiireellisyys, että osataan hälyttää oikeat viranomaiset paikalle. Sellaisia ilmoituksia tulee tien päältä, että ajettiin vähän aikaa sitten ojassa olevan auton ohi. Kukaan ei pysähdy katsomaan, onko siellä ihmisiä tai milloin onnettomuus on tapahtunut. Silloin viranomaisen täytyy käydä tarkistamassa asia.

Uusimmat

Kotimaa

Lotossa ja Jokerissa jaettiin lauantaina miljoonia: Täällä voittorivit pelattiin

Naisten ja lasten odotus Isis-leireillä voi olla pitkä, eikä viranomaisilla ole valmiita vastauksia

Karstulalainen lääkäri Ilkka Kunnamo tekee työkaluja kollegoilleen ympäri maailmaa – hoitosuositusten kehittäjä haluaa terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä

Vaalipäiväksi saapuu lounaasta sateita – äänestäjän kannattaa olla ajoissa liikkeellä

Jyväskylän yliopiston promootio kokosi 700 ihmistä juhlimaan: "Tämä on kerran elämässä -kokemus" – Katso kuvasarjasta tunnelmat lauantailta

Jyväskyläläinen Petra Roivainen, 28, sai vinkkejä vauva-arkeen Palokan neuvolassa – Uusi Vauvan kaa -tapahtuma on tarkoitus järjestää jatkossa kahdesti vuodessa

Jyväskylän yliopiston promootiokulkue on peruttu sateen vuoksi – Kulkue vaihtuu bussikyyteihin

Eurovaalipaneeli vaati EU:lta tiukempaa ilmastopolitiikkaa –  vasemmiston Modig: "Päästöoikeuksien hinta on aivan liian pieni"

Salon Seudun Sanomat: Hallitusneuvotteluissa haetaan keinoja sähkönsiirtomaksujen alentamiseen

Humalassa huomattavaa ylinopeutta poliisia Laukaassa paennut mies sai ehdollisen vankeustuomion

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.