Hätätekstiviestien lähettäminen 112:een vihdoin mahdollista

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti kuulo- ja puhekyvyttömille. Alueelliset hätätekstiviestinumerot poistuvat käytöstä ensi vuoden lopussa.

Hätäilmoituksen voi joulukuun alusta lähtien lähettää tekstiviestillä hätänumeroon 112.

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti kuulo- ja puhekyvyttömille, mutta palvelu on avoin myös muille.

Täysin vaivatonta palvelun käyttö ei kuitenkaan ole. Lain mukaan palvelua käyttääkseen siihen on rekisteröidyttävä ennakkoon. Rekisteröitymistä perustellaan palvelun turvaamisella ja ilkivallan välttämisellä.

– Ennakkorekisteröinti tehdään Suomi.fi-sivustolla, ja se edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen, Hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen kertoo.

Hätätekstiviesti toimii lähtökohtaisesti samaan tapaan kuin hätäpuhelut. Päivystäjä kysyy tekstiviestin lähettäjältä tapauksen perustiedot ja tekee riskiarvion.

– Hätätilanteessa nopea avun saaminen kannattaa varmistaa lähettämällä mahdollisimman paljon tietoa jo ensimmäisessä viestissä. Hätäilmoituksen käsittelyaika kasvaa, jos viestejä vaihdetaan paljon.

Aiemmin erityisryhmillä on ollut käytössään alueelliset hätätekstiviestinumerot. Ne poistuvat käytöstä vuoden 2018 lopussa.