Hätätekstiviestipalvelu nurin koko maassa – hätänumero toimii normaalisti

Kuulovammaisille ja muille erityisryhmille tarkoitettu hätätekstiviestipavelu ei tällä hetkellä toimi. Häiriö laajeni koko valtakuntaan illalla.

Kuulovammaisille ja muille erityisryhmille tarkoitettu hätätekstiviestipalvelu ei tällä hetkellä toimi missään puolella Suomea. Hätäkeskus tiedotti aiemmin maanantaina, että häiriöitä on vain Keski-Suomen sekä Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kertoi illalla kello 22 aikaan, että vika on Soneran verkossa, jossa vikaa selvitetään parhaillaan. Tarkkaa arviota vian korjaamiseen ei hätäkeskus ole toistaiseksi saanut.

Palvelun toimimattomuudesta annettiin illalla yhdeksän jälkeen myös valtakunnallinen vaaratiedote. Nieminen kertoo, että vaaratiedotteen antamista lykättiin ensin, sillä Soneralta ilmoitettiin tuolloin vian syyn olevan löytymässä.

Hätänumero 112 toimii normaalisti.

Hätäkeskuslaitos neuvoo, että hätätilanteen sattuessa kannattaa viestiä henkilölle, jolla on mahdollisuus soittaa hätänumeroon 112.

15 numeroa pimeänä

Hätätekstiviestipalvelu on hätäkeskuksen väylä, jolla esimerkiksi kuulo- tai puherajoittuneet saavat yhteyden hätäkeskukseen. Nieminen kertoo, että jokaisella hätäkeskuksella on käytössään numero, johon hätäpyynnön voi lähettää. Numeroita on kaikkiaan 15, ja jokainen näistä oli maanantaina illalla pimennossa.

Niemisen mukaan järjestelmää uusitaan ensi vuonna siten, että hätätekstiviesti on mahdollista lähettää numeroon 112.

Varsinainen ongelma on tekstiviestien vastaanottamisessa eli viestit eivät mene hätäkeskukseen perille. Niemisen mukaan palvelun kaatumisen varalla on tavallisia matkapuhelimia, mutta nekään eivät tällä hetkellä ota viestejä vastaan.

Siitä, kuinka montaa ihmistä häiriö koskee, ei ole tietoa. Numeroa ovat jakaneet hätäkeskuksen lisäksi esimerkiksi yhdistykset.

– Tekstiviestipalvelun kautta ilmoituksia tulee vuosittain joitakin kymmeniä, joka on toki vähän verrattuna 2,7 miljoonaan soittona tulevaan ilmoitukseen, mutta asiaa ei voi väheksyä, koska kyseessä on aina hätätilanne, hätäkeskuspalveluiden johtaja Nieminen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua muokattu 22.15: Hätäkeskuspalveluiden johtajan kommentit lisätty.

Hätäviestipalvelu toimii jälleen