HS: Asbesti paisuttaa remonttibudjettia - Mistä tietää, onko omassa kodissa syöpää aiheuttavaa materiaalia?

Ennen vuotta 1994 rakennettujen rakennusten asbestikartoitus on ollut pakollinen vuodenvaihteesta lähtien.

Helsingin Sanomat uutisoi, että pakollinen asbestikartoitus paisuttaa remonttibudjetteja. Vuodenvaihteesta lähtien asbestikartoitus on ollut pakollinen kaikkiin ennen vuotta 1994 rakennettuihin taloihin.

Ison putkiremontin budjetissa asbestikartoitus voi tarkoittaa 10 000 euron lisälaskua. Asbestikartoituksen ja asbestin purun lisäkulut tuntuvat kuitenkin erityisesti pienen remonttikohteen budjetissa.

– Jos välitilan kaakeleiden vaihto maksoin aiemmin 400 euroa, nyt hinta voi olla yli tuhat euroa. Mitä pienempi työ, sitä suuremmat kulut suhteessa ovat, Delete Finland Oy:n toimialapäällikkö Timo-Pekka Kauhala kertoo Helsingin Sanomille.

Työterveyslaitoksen tietopaketin mukaan asbesti on luonnosta saatava kuitumainen silikaattimineraali. Vaarallisinta on sininen asbesti eli krokidoliitti, jota on käytetty tavallisesti ruiskutettavana asbestina.

Asbesti on vaarallista pölynä. Se aiheuttaa hengitettynä muun muassa keuhkosyöpää ja asbestoosia eli pölykeuhkosairautta. Asbestin haitat tulevat esiin vasta 10–30 vuoden kuluttua altistumisen alkamisesta.

Purkutöihin ja remontteihin ei pitäisi enää ryhtyä ilman asbestikartoitusta. Helsingin Sanomien mukaan vanhassa rakennuksessa ei saisi teettää mitään muutoksia ilman asbestikartoitusta: "Ei edes irrottaa kynnystä." On syytä muistaa, että asbesti on yhtä vaarallista niin ammattilaisille kuin omatoimisille remppareiskoille.

Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan seinään saa kuitenkin porata reiän entiseen malliin, eikä syytä hysteriaan ole.

Työterveyslaitoksen mukaan asbestin runsas käyttö alkoi 1930-luvulla. Eniten asbestia käytettiin 1960-luvulla ja 1970-luvun alkupuolella. 70-luvun lopussa asbestin terveyshaitat alkoivat paljastua ja sen käyttö loppui vähitellen 1980-luvun aikana.

Asbestia on käytetty kaikenkokoisissa rakennuksissa, siis myös omakotitaloissa. Asbestia voi olla missä tahansa rakennuksessa, joka on rakennettu tai peruskorjattu 1930-luvun jälkeen ennen 1990-lukua.

Mistä tietää, onko omassa kodissa asbestia?

Asbestia sisältävien materiaalien erottaminen asbestia sisältämättömistä materiaaleista on usein mahdotonta silmämääräisesti. Ilman asbestikartoitusta on mahdotonta tietää, onko ennen vuotta 1994 rakennetussa tai remontoidussa kodissa käytetty asbestia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jarmo Lumme suosittelee kuitenkin katsomaan kodin rakennusvuotta. Hänen mukaansa varmimmin asbestia löytyy, jos kiinteistö on rakennettu vuosien 1963 ja 1979 välillä.

Helsingin Sanomat kertoo, että asbestia pidettiin aikoinaan ihmeaineena, jota käytettiin lähes kaikkeen.

Asbestin ominaisuudet mahdollistivat sen monikäyttöisyyden. Asbesti kestää varsin hyvin kuumuutta ja kemikaaleja, lisäksi se eristää lämpöä. Asbestia on käytetty muun muassa pintarakenteissa, kaakeliuuneissa ja lattialaatoissa.

Lähteet:

Helsingin Sanomat

Työterveyslaitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Postin työehtosopimusneuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

Pekka Perän hovissa lieventynyt tuomio jäi voimaan – KKO ei ota Talvivaaran tiedottamisrikosjuttua käsittelyyn

Mitkä ihmeen luokkabileet? Yhä useampi koululainen ei koe kuuluvansa luokkayhteisöön, mikä voi vaikuttaa vielä aikuisena

Kolumni: Tulevan insinöörin ajatuksia – "Usein törmään ihmettelyyn, kuinka naisena pärjää kaikkien miesten keskellä"

Yön uutiskooste: USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia, Unicefin raportti: Joka kolmas pikkulapsi on aliravittu

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen jäsenet kokevat olevansa valtapelin uhreja – "Meidät olisi erotettu, vaikka olisimme tehneet millaisia päätöksiä tahansa"

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.