HS: Asiakas valitti elintarviketarkastajalle: Liike myi liian tuoretta kalaa

Osa kalatiskin kaloista oli sätkinyt myyntitiskillä.

Helsingin Sanomat uutisoi helsinkiläisen kalapuodin saaneen valituksia liian tuoreen kalan myymisestä.

Helsingin Hakaniemen kauppahallissa sijaitsevasta Ekströmin kalapuodista tehtiin valitus Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketarkastajalle, koska osa kalatiskin kaloista oli sätkinyt myyntitiskillä.

Kauppa on saanut vuosien aikana useita valituksia ja yhdet sakotkin vuonna 2001 liian tuoreen kalan myymisestä eli eläinsuojelulain rikkomisesta, sillä kaloissa oli todettu elonmerkkejä, koska ne olivat sätkineet myyntitiskillä.

Uusin valitus on tammikuulta. Kalakaupan vastaava kalamestari Lotta Hindsberg muistaa tiskissä sätkineen suutarin ja arvelee jonkun asiakkaan hermostuneen siitä.

– Se oli otettu kylmästä tuohon vähän lämpimämpään tiskiin ja se kai sai aikaan niitä kouristuksia. Kalat saattavat sätkiä pitkään kuoleman jälkeen, se on refleksi, Hindsberg kommentoi tapausta Helsingin Sanomille.

Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketarkastaja kävi tutkimassa kalatiskin kalat maanantaina. Hän totesi kaikkien kalojen olevan kuolleita.

– Muutenhan kala kärsii. Tämä on eläinsuojelulain alaista toimintaa, elintarviketarkastaja Pauliina Talja Helsingin ympäristökeskuksesta sanoo.

Kalamestarin mukaan ihmisten reaktiot sätkiviin kaloihin vaihtelevat.

– Osa ihastelee ja haluaa heti ostaa kalaa, kun näkee, että se on tuoretta ja osa kauhistuu.

– Ollaan me ihmiset vaan niin vieraantuneita luonnosta. Kaikki pitäisi syöttää valmiina pullamössönä, Hindsberg toteaa.

Kalan sätkiminen on merkki sen tuoreudesta. Kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen kertoo Helsingin Sanomille nähneensä kalafileenkin sätkivän vielä pannulla.

– Kalan lihaksissa on sähköjännitteitä, jotka voivat purkautua vielä jonkin aikaa kuoleman jälkeen, Lehtonen kuvailee.

Lähde:

Helsingin Sanomat

http://www.hs.fi/kaupunki/a1456973427936?ref=hs-prio-C1