HS: EIT perää selvitystä viranomaisten toiminnasta Kauhajoen ampumisessa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) pyytää Suomen hallitukselta selvitystä Kauhajoen koulusurmiin liittyneistä viranomaispäätöksistä, kertoo Helsingin Sanomat. EIT kysyy, ryhtyivätkö Suomen viranomaiset riittäviin toimiin suojellakseen uhrien henkeä. Valituksen teki yhteensä yhdeksäntoista omaista.

Ampuja surmasi vuonna 2008 Kauhajoella koulukeskuksessa kymmenen nuorta, jonka jälkeen hän tappoi itsensä.

Uhrien omaiset valittivat EIT:hen, koska ampujalle oli myönnetty aselupa, vaikka hänellä oli mielenterveysongelmia. Poliisi ei myöskään ottanut tekijän asetta pois, vaikka tätä puhuteltiin vain päivää ennen ampumisia. Kouluampuja oli ladannut nettiin ampumisvideoita.

Omaisten mukaan poliisin toiminta rikkoi ihmisoikeussopimuksen artiklaa, joka velvoittaa viranomaiset myös aktiivisiin toimiin ihmisten hengen suojelemiseksi, jos tiedossa on konkreettinen uhka, HS kirjoittaa.

Vaasan hovioikeuden mukaan puhuttelun hoitanut komisario teki virhearvion, kun ei ottanut väliaikaisesti asetta pois. Komisario sai varoituksen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Uhrien omaiset olivat vaatineet rangaistusta tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksista. Hovioikeuden mukaan komisariolla ei ollut perusteltua syytä epäillä tekijän suunnittelevan kouluampumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.