HS: Jyväskyläläinen englanninopettaja ilmoittautui itse työnhakukoulutukseen, mutta saikin sitten töitä – te-toimisto vei loppukesän ansiopäivärahat

Helsingin Sanomat kertoo tänään tapauksesta, jossa jyväskyläläinen opettaja Juha Matti Kalima oli oma-aloitteisesti ilmoittautunut työnhakukoulutukseen, mutta saanut sen jälkeen töitä. Työpaikan saatuaan Kalima oli perunut koulutuksen, mutta menetti silti työttömyyskorvauksensa kesältä.

Kalima jäi määräaikaisesta opettajantyöstä työttömäksi kesäkuun alussa ja ilmoittautui heti työnhakijaksi.

– Tiesin, että minulle tulee koulujen kesälomien vuoksi kohtuullisen pitkä työttömyysjakso, ja ajattelin hoitaa työttömyysturvan aktiivisuusvelvoitteen heti alta pois, Kalima kertoo HS:lle.

Käytännössä aktiivisuusvelvoite tarkoittaa sitä, että työttömän työnhakijan täytyy joko osallistua työnhakukoulutukseen, työskennellä vähintään 18 tuntia tai saada yrittäjätuloa 241 euroa. Jos jokin näistä ehdoista täyttyy, työtön saa täyden työttömyysetuuden.

Kalima ei ollut varma töiden jatkumisesta syksyllä, joten hän ilmoittautui työnhakukoulutukseen. Koulutuksen järjesti Spring House oy.

Kaksi päivää ilmoittautumisen jälkeen Kalima kuitenkin palkattiin Keuruun lukion englanninopettajaksi seuraavalle lukuvuodelle. Työnhakukoulutus kävi tarpeettomaksi.

Kalima ilmoitti asiasta valmennuksen järjestäjälle, joka kiitti ilmoituksesta ja toivotti hyvää juhannusta.

Asia ei kuitenkaan ratkennut sillä, sillä kesäkuun lopussa te-toimisto lähestyi Kalimaa kirjeellä, jossa kyseltiin suorittamatta jääneestä työnhakukoulutuksesta. Kalima vastasi samantien ja kertoi saamastaan työpaikasta.

Asia ei edennyt te-toimistossa kuukauteen. Heinäkuun lopussa Kalima kyllästyi odottamaan ja otti itse yhteyttä te-toimistoon. Asian käsittely saatiin etenemään.

Pian saapui te-toimiston vastaus: "Hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän on 25.06.2018 ilman pätevää syytä kieltäytynyt työllisyyttä edistävästä palvelusta."

Kalima oli siis menettänyt ansiosidonnaisen päivärahansa 25. kesäkuuta alkaen, vaikka oli ollut itse asiassa aktiivinen.

Oma-aloitteisuus maksoi

Keski-Suomen te-toimiston virkailija Kirsi Luoma kertoo, että tapauksen ratkaisuun vaikutti vuoden 2017 alussa voimaan tullut työttömyysturvalain tiukennus.

– Aiemmin työllisyyttä edistäviin palveluihin piti osallistua vain, jos niistä oli sovittu työllistymissuunnitelmassa. Nykyään ne ovat velvoittavia myös, jos oma-aloitteisesti ilmoittautuu tällaiseen palveluun, Luoma kertoo.

Lisäksi Kaliman olisi Luoman mukaan pitänyt ilmoittaa peruutuksesta te-toimistoon.

– Nähdäkseni ainoa virheeni oli, että ilmoitin koulutuksen perumisesta Spring Houselle te-toimiston sijaan, Kalima sanoo.

kaliman tapauksessa 65 työttömyyspäivän raja ei lopulta ylittynyt eli hänen ei olisi tarvinut osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.

– Tämä ei minun maailmaani kaada, mutta tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Mitä jos tällaisia päätöksiä tehtäisiin ihmisille, joiden ruoka- tai lääkerahat ovat etuudesta kiinni, Kalima sanoo.