HS: Täällä on vaikeinta päästä autokoulun inssi ekalla läpi – suuria alueellisia eroja

Henkilöautokorttia hakevista autokoululaisista vain 71 prosenttia läpäisee ajokokeen eli niin sanotun inssiajon ensimmäisellä yrityksellä, uutisoi Helsingin Sanomat.

Keski-Suomessa vain 65 prosenttia pääsee inssiajon ensimmäisellä kerralla läpi. Teoriakoe menee läpi ensimmäisellä kerralla 81 prosentilla. Vain Varsinais-Suomessa on huonommat tilastot: 64 prosenttia pääsee inssin läpi ensimmäisellä kerralla.

Lehden mukaan inssikokeen hyväksymisprosenteissa on lisäksi suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi Pohjanmaalla 81 prosenttia ajokokeeseen ensi kertaa osallistuvista suorittaa kokeen hyväksytysti. Tedot perustuvat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoihin.

Helsingin Sanomien haastatteleman Trafin erityisasiantuntijan Veijo Tuonosen mukaan yksi syy alueellisiin eroihin on erilainen liikenneympäristö, sillä suurissa kaupungeissa ajaminen on vaativampaa kuin maaseudulla.

Tilastoissa näkyy myös sukupuolten välinen ero. Miehistä inssiajon läpäisee ensi yrittämällä 75 prosenttia, kun naisten vastaava luku on 65 prosenttia. Tuonosen mukaan eroa voi selittää se, että miehet ovat keskimääräisesti kiinnostuneempia autoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.