HS: Lindén kertoo ääninauhalla etsineensä Ugandasta bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa

Lehden mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi.

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime viikolla. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Lehti kertoo, että kaksi ugandalaisen New Vision -lehden toimittajaa oli tekeytynyt poliiseiksi ja mennyt tutkimaan hotellia, josta suomalaismies oli löytynyt kuolleena.

 

Epäselvä rooli

 

Liikematkalla kuollut suomalaismies oli saanut valtion aseyhtiöltä Patrialta luvan markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Sekä Patria että Lindén ovat kertoneet, että Lindén ei ollut Ugandassa Patrian asialla.

Lindén on sanonut olleensa edistämässä tietoyhteiskuntaa koskevia asioita. Perjantaina hän tarkensi olleensa kartoittamassa Ugandan valmiutta laittaa liikkeelle hankkeita, joissa älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa.

Epäselvyyttä on aiheuttanut Lindénin titteli, sillä hän ensin kertoi tietoyhteiskunnan edistämisen kuuluvan hänen luottamustehtäväänsä YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä.

Sittemmin selvisi, että komissio ei tiennyt Lindénin Ugandan-matkasta, eikä Lindén enää ole virallisesti titteliltään erityislähettiläs. Lindén oli Kansainvälisen televiestintäliiton ITUn erityislähettiläs ja laajakaistakomission varsinainen jäsen vuosina 2010–2015. Sittemmin Lindén on toiminut komission vapaaehtoisena puolestapuhujana.

Lindén sanoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa, ettei väittänytkään kartoituksen tapahtuneen laajakaistakomission toimeksiannosta. Lindén kertoi myös sopineensa ITUn pääsihteerin kanssa viime syksynä käymässään kahdenkeskisessä keskustelussa, että hän voi käyttää nimikettä erityislähettiläs.

Lindén vaikuttaa sittemmin poistaneen kyseisen Facebook-julkaisun tai muuttaneen kirjoituksen asetuksia niin, että päivitys ei enää näy julkisesti.

Televiestintäliitto ITU: Lindén ei ole erityislähettiläs vaan puolestapuhuja

Kaksi johtajaa sai lähteä Patriasta Uganda-vyyhden vuoksi

Patria: Lindén ei ole tehnyt yhteistyötä Patrian kanssa

Lindén kiistää väittäneensä olleensa Ugandassa laajakaistakomission toimeksiannosta